Președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, Titus Corlățean, a participat, în aceste zile, la cea de-a XXI-a ediție a Universității de Vară „Izvoru Mureșului”. Evenimentul este organizat de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, în parteneriat cu Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni (Bucureşti), Centrul European de Studii Covasna-Harghita (Sf. Gheorghe), Centrul European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române (București), Centrul de Cercetări și Studii Regionale (Târgu Mureș), și cu binecuvântarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei.
În cadrul evenimentului, a avut loc un moment emoționant și necesar salutat de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș. Senatorul Titus Corlățean, unul dintre partenerii Universității de Vară și fost ministru de Externe al României, a premiat activitatea de peste 30 de ani a prof. dr. Ioan Lăcătușu, inițiator și fondator al Universității împreună cu Mitropolitul Ioan al Banatului, și a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș pe care l-a creat și condus de-a lungul timpului în slujba păstrării identității naționale din centrul țării, recomandând continuarea organizării Universității, singurul forum din țară dedicat românilor de pretutindeni.
”Am fost onorat să îi ofer placheta de onoare a Senatului României, în numele Comisiei pentru politică externă, domnului profesor dr. Ioan Lăcătușu, împreună cu întreaga gratitudine pentru o viață dăruită păstrării și apărării identității românești în Harghita și Covasna și pentru lupta curajoasă pe care a dus-o.
Mulțumesc, dle Profesor!”, a declarat Corlățean.
”M-am întors la Izvoru Mureșului după mulți ani, cu emoție și am redescoperit vechi prieteni nu doar din Harghita și Covasna sau din ansamblul României, ci și din Serbia, Republica Moldova, Bulgaria etc
Am vorbit despre identitatea românească din vecinătatea României și despre problemele etnicilor români din Serbia, Ungaria, Albania, Macedonia de Nord, Ucraina, Bulgaria, dar și despre Republica Moldova. Le-am menționat participanților câteva modalități de acțiune și soluții și le-am precizat că susțin modificarea legii cetățeniei, care să permită românilor din Balcani să obțină mai ușor cetățenia română. Așa cum au procedat și alte state, de altfel...”, a mai notat demnitarul pe pagina de facebook.
Universitatea de Vară „Izvoru Mureșului” adună personalități marcante, lideri ai asociațiilor românești, și membri ai comunităților românești din vecinătatea României și diaspora. Evenimentul are drept scop păstrarea și afirmarea identității naționale a românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș, precum și promovarea unei conviețuiri interetnice armonioase, în contextul integrării României în structurile europene.