Ministrul Agriculturii a anunțat că se pune la punct un mecanism de asigurare la secetă a unei suprafețe agricole de 7 milioane de hectare, reprezentând culturi de toamnă și primăvară. Totodată, sunt pregătite modificări la măsura ”Creditului fermierului”, suspendarea creditelor cu dobândă mai mare de 2% plus ROBOR și încadrarea în termenul asumat de finalizarea proceselor verbale de constatare a calamității
„Este nevoie de un astfel de mecanism pentru a-i ajuta pe fermierii noștri care se confruntă de la an la an cu secetă puternică. Acest mecanism va asigura o despăgubire de până la 3.000 de lei pe hectar, lucru care va duce la deblocarea creditării fermierilor români”, opinează deputatul de Dâmbovița Marian Țachianu.
În ședința de Guvern de astăzi, s-a mers cu o completare solicitată de fermieri la măsura „Creditul Fermierul” care are o dobândă fixă de 1,95%.
”Este binevenită această modificare pentru a sprijini afacerile din agricultură și producția românească. În plus, creditul va putea fi utilizat și pentru rambursarea ratelor aferente anilor 2023 – 2024, astfel încât fermierii să poată trece cu bine de acest an extrem de dificil fără a avea presiunea ratelor. De asemenea, pot beneficia de această formă de creditare și fermierii care înregistrează credite restante potrivit bazei de date a Centrului Riscului de Credit, cu condițiile ca aceștia să dețină un proces verbal de constatare a calamităților din acest an”, mai spune deputatul.