Senatorii au respins, astăzi, propunerea legislativă privind abrogarea Legii nr.86/2024 privind instituirea zilei de 14 mai ca "Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel".
Propunerea legislativă ai cărei inițiatori sunt trei parlamentari neafiliați a fost dur criticată de președintele Comisiei pentru politică externă (care a adoptat raportul de respingere), Titus Corlățean, în cadrul dezbaterilor. Acesta a remarcat caracterul profund antisemit al acestei inițiative legislative.
”Votul în cadrul comisiei a fost unanim pentru adoptarea unui raport de respingere a acestei ultime inițiative de abrogare. Două comentarii: pe de o parte, rar în epoca contemporană am văzut un text de o manieră atât de organică explicită antisemită așa cum este această expunere de motive. Senzația pe care am avut-o este că lipsește un titlu care ar fi putut fi pus acesteia, ”Patria și căpitanul”, și, eventual, un citat din Corneliu Zelea Codreanu”, a reliefat Corlățean.
”Al doilea comentariu pe care vreau să-l fac este acela că discuția în sine este complexă și delicată pentru că sunt aspecte de încălcare a Dreptului internațional umanitar foarte serioase și în Gaza, doar că atunci când o forță teroristă se folosește cu cinism și fără scrupule de propria populație palestiniană pentru a forma un scut uman e foarte dificil să faci o distincție foarte clară între a ținti niște teroriști și a evita victimele umane. Această inițiativă, Ziua Solidarității cu poporul Israel, făcea referire la lucrurile care s-au întâmplat în 7 octombrie, când au fost niște atrocități foarte greu de explicat. Iar, în astfel de situații, când au fost acțiuni explicite, direcționate, comandate, o zi a prieteniei și a solidarității cu statul Israel, ținând cont de toată istoria, a fost un lucru firesc. Nimic nu împiedică parlamentarii să vină cu o zi a prieteniei cu poporul Palestinian... Relația specială dintre România și statul Israel a fost marcată prin această lege”, a mai explicat acesta.