Președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, Titus Corlățean, membru al delegației APCE, participă, în aceste zile, la Strasbourg, la sesiunea de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Acesta a avut, astăzi, 1 octombrie, o intervenție, în plen, în care s-a adresat noului secretar general al Consiliului Europei, Alain Berset, semnalând o greșeală uriașă și strategică, politică și juridică.

 

”Am fost neplăcut surprins, acum câteva săptămâni, când am aflat că, în timpul recentei deschideri spre semnare a Convenției-cadru nou adoptate privind inteligența artificială – convenția noastră – guvernele statelor membre ale Uniunii Europene (UE), care sunt membre ale Consiliului a Europei, au acordat Comisiei Europene un drept unic de semnătură, neacceptând nicio semnătură individuală  din partea acestor state membre.

Cred, și este părerea mea, a fost o greșeală uriașă și strategică, politică și juridică, pentru că această Convenție-cadru nu este, în primul rând, despre piața internă și despre competența Uniunii Europene. În primul rând, este vorba de protejarea drepturilor fundamentale ale omului, a demnității umane, de a proteja ingerințele în procesele electorale democratice din țările noastre. Este o listă lungă, parteneriatul strategic între Consiliul Europei și UE nefiind un apendice al Uniunii Europene.

Vă încurajez în noua dumneavoastră calitate, domnule secretar general, pentru viitor, să fiți un gardian al competențelor noastre istorice în timp ce stabilim standardele în această Europă.

Sunt sigur că veți primi sprijinul politic al acestei Adunări.

Fac un apel către colegii acestei Adunări să ceară guvernelor să-și reîmprospăteze pozițiile și să găsească soluții juridice, soluții sui-generis, care, în opinia mea, sunt posibile, pentru semnături individuale însoțite, de exemplu, de declarații interpretative în domeniul de competență. Multumesc mult”, a transmis Corlățean.