Parlamentul Republicii Moldova a găzduit, în perioada 13-15 octombrie, vizita delegației Comisiei pentru politică externă din Senatul României, condusă de președintele Titus Corlățean.
Senatorii români au avut întrevederi cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, cu președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Ina Coșeru, și cu viceprim-ministrul, Mihail Popșoi, ministru al Afacerilor Externe. Discuțiile s-au axat pe progresele înregistrate de Republica Moldova în parcursul european, precum și pe oportunitățile de cooperare cu România în vederea armonizării legislației naționale la prevederile UE și avansarea în procesul de negocieri cu Uniunea Europeană.
Șeful legislativului și-a exprimat aprecierea pentru suportul constant oferit de România în eforturile de modernizare și integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. În acest context, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a referit la unele proiecte recent implementate cu sprijinul României. Este vorba despre semnarea contractului de proiectare și construcție a unui pod nou peste Prut, Ungheni-Ungheni, care va apropia Republica Moldova de rețeaua de autostrăzi a Uniunii Europene, oferirea a 20 de autobuze școlare și a unui lot de aproape 100 de mii de cărți care vor ajunge în bibliotecile din întreaga țară.
Președintele Parlamentului a menționat și despre colaborarea pe dimensiunea parlamentară, inclusiv la nivelul comisiilor parlamentare.
Discuțiile cu membrii Comisiei politică externă și integrare europeană s-au referit la progresele înregistrate de Republica Moldova în parcursul european, precum și la procesul de tranziție, care vizează o serie de transformări politice, economice şi sociale necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, Titus Corlățean, a reiterat că România va continua să sprijine parcursul european al Republicii Moldova, să contribuie la creșterea rezilienței țării, precum și la creșterea nivelului de cunoaștere și înțelegere a procesului de integrare europeană de către cetățeni.
”Știm foarte bine ce avem de făcut, este necesară continuitatea acestui efort și știm că este singura soluție. Mergem mai departe într-un parteneriat cu Chișinăul, cu Republica Moldova, care contează foarte mult și în ochii europenilor”, a subliniat Titus Corlățean, într-un briefing de presă, la Chișinău.
Oficialul român a lansat invitația unei vizite de răspuns a comisiei omoloage din Parlamentul de la Chișinău în România, în circumscripția Dâmbovița pe care o reprezintă în Parlamentul României, la Târgoviște.