Comunicat de presă

Ziua Internațională a Familiei 2018

 

În data de 11 mai 2018, s-a desfășurat în Sala Unirii de la Consiliul Județean Dâmbovița, un Simpozion dedicat Zilei Internaționale a Familiei.

La eveniment au participat senator -Titus Corlățean, deputat- Oana Vlăducă, președinte Consiliul Județean Dâmbovița – Daniel Comănescu, vicepreședinte Consiliul Județean Dâmbovița-Luciana Cristea, viceprimar Municipiul Târgoviște- Monica Ilie, reprezentant Arhiepiscopia Târgoviștei, preot vicar - Ionuț Ghibanu, secretar județ- Ivan Vasile Ivanoff, director general al DGASPC Dâmbovița- Cristiana Bucur, director Crucea Roșie-Filiala Dâmbovița- Raul Pavelescu, viceprimar comuna Cornățelu- Adriana Constantin, primar comuna Costeștii din Vale- Matei Toma, primar comuna Malu cu Flori- Ion Constantin, primar comuna Morteni- Ionel Olteanu, reprezentanți ai instituțiilor organizatoare și ai presei locale, precum și șase familii din județ.

Partenerii și invitații au adresat mesaje celor prezenți la eveniment, referitoare la impactul pe care valorile familiei îl au în România și au promovat relațiile familiale în care predomină înțelegerea și respectul.

Începând din anul 1995, în întreaga lume este sărbătorită în data de 15 mai, Ziua Internațională a Familiei, cu scopul de a sublinia importanța acesteia, în condițiile în care oamenii au început să se îndepărteze de instituția familiei.

În judeţul nostru, această zi a fost celebrată începând cu anul 2006, iar din anul 2009, este marcată prin organizarea de către DGASPC Dâmbovița a unui Simpozion, la care participă instituţiile implicate în promovarea drepturilor familiei, protecţia, susţinerea şi ajutorarea acesteia. Simpozionul se încheie cu premierea simbolică a unor familii aflate în dificultate, tinere sau vârstnice, din diferite localități ale județului.

În fiecare an, secretarul general al ONU alege un motto special pentru eveniment, iar în anul 2018 acesta poartă numele „Familii și societăți incluzive”.

Societatea incluzivă este aceea care primește sau introduce în cadrul frontierelor sale, a valorilor și normelor sale, pe toți cei care îi aparțin de drept. Idealul societății incluzive se fondează pe ideea egalității oamenilor componenți, în diversitatea și singularitatea lor.

Invitații prezenți la evenimentul organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Familiei, au în vedere promovarea principiilor de incluziune socială la nivel județean, din perspectiva familiei în dificultate, a respectării drepturilor copilului sau a persoanelor cu dizabilități, a persoanelor vârstnice și a reducerii sărăciei.

În acest an, cele șase familii premiate au fost din localitățile Cornățelu (o familie formată din 2 adulți și 6 copii), Costeștii din Vale (o familie tânără formată din 2 adulți și 3 copii și o familie vârstnică formată din soț și soție pensionari), Morteni (o familie formată din 2 adulți și 4 copii), Malu cu Flori (o familie tânără formată din 2 adulți și 5 copii și o familie vârstnică formată din soț pensionar și soție persoană cu dizabilități). Toate familiile au primit diplome și premii cu sprijinul Consiliului Județean Dâmbovița, Arhiepiscopiei Târgoviștei, Crucea Roșie-Filiala Dâmbovița și Asociației Județene a Asistenților Sociali Profesioniști Dâmbovița, care au fost în fiecare an alături de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița, la organizarea acestui eveniment.

 

Director general,

ing. Cristiana Bucur

Întocmit

șef birou Cerasela Gurgu