"Târgoviște are viitor. O perspectivă liberală". Este strategia de îmbunătățire a calității vieții pe termen mediu și lung cu care liberalii târgovișteni au ieșit la rampă chiar din primele zile ale anului.
"Acest proiect va trebui lucrat prin comisiile de specialitate din partid, de președinții de cartiere și de secții de vot astfel încât informațiile culese din rândul cetățenilor să fie transmise, ulterior centralizate și transformate în idei care să vină în întâmpinarea nevoilor de schimbare ale orașului. Vizăm o mai bună comunicare și o transformare directă a infrastructurii, transportului, a turismului culturii și, de ce nu, a situației sportului în acest oraș. Venim în întâmpinarea unei idei mai vechi a domnului profesor Honorius Moțoc pe care ne-a împărtășit-o cu ceva timp în urmă și care pleacă de la faptul că trecutul istoric al acestui oraș nu este foarte bine reprezentat la nivelul cartierelor. În momentul de față avem o organizare pe microraioane, pe model soviectic", a explicat președintele PNL Târgoviște, Aurelian Cotinescu, astăzi, într-o conferință de presă.
"Municipiul Târgoviște, oraș reședință al județului Dâmbovița, este cunoscut în țară, dar și în afara granițelor, ca un centru care păstrează numeroase componente ale civilizației medievale. Putem spune că, dintre centrele urbane de la sud și est de Carpați, Târgoviștea păstrează cele mai multe mărturii ale evului mediu românesc.Mai mult decât atât, în însemnările călătorilor români și străini, sunt confirmate numeroase monumente de arhitectură civilă, religioasă și militară. În altă abordare, Târgoviștea se confundă cu istoria Țării Românești în evul medu, fiind capitala statului muntean timp de trei secole (...) În perioada regimului comunist, îndeosebi după 1968, orașul cunoaște o dezvoltare industrială și urbanistică deosebită, fiind însoțită și de o importantă creștere demografică. Au apărut mari cartiere de blocuri, numite la timpul respectiv cu titulatura de microraioane.Evident că termenul nu are corespondent în tradiția românească, era, de fapt, modelul sovietic, transpus în toată țara, însuși termenul raion fiind de origine rusă. În prezent, în cea mai mare parte a centrelor urbane, s-a renunțat la această titulatură.În cazul nostru, unde s-au pus în aplicare proiecte de reabilitare a acestor cartiere prin care s-a creat un mediu mai primitor și prietenos,se impune să se procedeze la fel. Toți suntem de acord că Târgoviștea, pe termen scurt, mediu și lung, are viitor în turism, atât în cel cultural cât și în cel de agrement.Evenimentele importante legate de vechile tradiții, de marile personalități ne obligă și ele să renunțăm la denumirea de microraion", a arătat consilierul municipal PNL, prof. Honorius Moțoc.
În consecință, ținând cont de arterele rutiere, de amplasarea unităților de învățământ și cultură, de prezența unor monumente istorice, liberalul propune următoarele denumiri pentru cartierele municipiului:
Microraionul 2- cartierul Neagoe Basarab
Microraionul 3- cartierul Matei Basarab (fiind mărginit de Șanțul Cetății ridicat de Matei Basarab, iar în centrul cartierului se află școala cu același nume)
Microraionul 4-Cartierul Radu cel Mare (strada Radu cel Mare străbate cartierul iar școala din zonă are același nume)
Microraionul 5- Cartierul Constantin Brâncoveanu (pornind de la vecinătatea străzii cu același nume care străbate orașul în zona respectivă)
Microraionul 6- Cartierul Tudor Vladimirescu (strada cu același nume înconjoară o parte a zonei și existența troiței ridicată în amintirea eroului regenerării noastre naționale, în mijlocul cartierului fiind și școala cu același nume)
Zona centrală, înțelegând Centrul Vechi, cu străzile din fața Curții Domnești, "cu multe case vechi frumoase", fapt evidențiat în Enciclopedia Britanica, ar purta numele voievodului Mircea cel Bătrân, care a mutat reședința domnească de la Argeș la Târgoviște.
Zona centrală de blocuri- Cartierul Mitropoliei
Microraionul 8 și 9- Cartierul Mihai Viteazul (cartierele sunt legate organic între ele, iar în centrul lor se află școala cu același nume)
Microraionul 11- Cartierul Vlad Țepeș, figură istorică dominantă a trecutului orașului
Microraionul 12- Cartierul Petru Cercel.
Pentru partea de nord a orașului, prof. Honorius Moțoc propune păstrarea denumirii Suseni, care va încorpora și microraionul 1, la fel și zona locuită de sârbi și cartierul Priseaca își vor păstra denumirile.
Proiectul a fost lansat luni, 14 ianuarie, în dezbatere publică, iar liberalii spun că îl vor depune la primăria Târgoviște.