Autoritatea Electorală Permanentă a propus Ministerului Afacerilor Interne organizarea în 20 iunie a alegerilor locale parţiale pentru primăriile din cele  30 de comune şi oraşe, în care funcţiile de primar sunt vacante. 

La doar șapte luni distanță de la alegerile locale, deja în 30 de localități oamenii sunt chemați din nou la urne, pentru a-și alege primarul. Se întâmplă asta pentru că unii edili au lăsat primăria pentru Parlament, alții au murit, iar alții au avut probleme cu legea, fiind declarați incompatibili sau condamnați.

Asta înseamnă noi cheltuieli (buletine de vot, membri în birourile electorale etc), dar și un risc suplimentar de infectare cu Covid-19.

  • În Dâmbovița, cetățenii din Braniștea sunt chemați, din nou, la urne pentru a-și alege primarul!

Cinci primari aleși în septembrie 2020 și-au încălcat promisiunile și au  abandonat rapid funcția de primar (pentru care tocmai fuseseră votați!) în schimbul unui mult mai confortabil fotoliu de deputat în Parlamentul României. Legea permite o astfel de candidatură și nu impune, de exemplu, renunțarea mai întâi la mandatul local (adică asumarea unui minim risc electoral).

Cei 5 primari transformați ”peste noapte” în deputați, prin alegerile parlamentare din decembrie 2020, sunt Radu Marcel Tuhuț, ales primar în Ciuruleasa (Alba), Aurel Bălășoiu, ales primar în Rociu (Argeș), Dumitru Flucuș, ales primar la Șinca Nouă (Brașov), Laurențiu Gîdei, ales primar în Târgu Bujor (Galați), Marian Țachianu, ales primar la Braniștea (Dâmbovița). 

Marian Țachianu este la a doua experiență de acest gen, lăsând primăria Braniștea după ce a câștigat alegerile, pentru Camera Deputaților și în mandatul trecut și în actuala legislatură.

În România, în mod paradoxal, o persoană poate candida la alegeri (locale sau parlamentare) chiar dacă nu poate ocupa apoi funcția pe care ar urma să o câștige prin votul oamenilor. Este o problemă de natură legislativă care ar putea fi corectată, pentru a evita  organizarea alegerilor pe bandă rulantă, pe bani publici.

AEP propune ca perioada electorală să debuteze în data de 16 mai, candidaturile pentru funcţia de primar să fie depuse în perioada 21 - 31 mai, iar campania electorală să înceapă în 5 iunie.