DB24NEWS

Stiri de calitate!

Șeful Comisiei pentru politică externă din Senat a propus la Ankara și Varșovia o trilaterală la București! Corlățean: ”Avem nevoie să ne coordonăm pe flancul estic al NATO”!

”Le-am propus și turcilor și polonezilor să organizăm, la București, o trilaterală în plan parlamentar la care gazdă să fie Comisia de politică externă.  Avem nevoie să ne coordonăm pe flancul estic pentru că statele care contează în plan militar, securitate, în cadrul Alianței (NATO) acestea sunt, cu tot respectul pentru ceilalți care sunt în zonă. Cei care contează sunt Polonia, România și Turcia. Vreau să organizăm această trilaterală, sper să se mai calmeze jocul politic intern în Turcia pentru că acest lucru generează anumite dificultăți, în România ne-am obișnuit s trăim în efervescența asta, dar sincer, avem nevoie de turci în toată această discuție pe chestiuni de securitate”, spune președintele Comisiei pentru politică externă din Senat, Titus Corlățean, care a vorbit marți, 1 aprilie, despre revalorizarea unei prezențe simultan cu o contribuție în plan strategic militar a Turciei în zona Mării Negre.

Declarația a fost făcută în cadrul dezbaterii organizată de Fundația Europeană Titulescu  ”NATO – PREZENT ȘI VIITOR”, la care Corlățean a fost unul dintre invitații speciali, iar moderator fostul premier Adrian Năstase.
  • ”Noi trebuie să tragem cu dinții de ceea ce înseamnă apartenența la NATO”!
Corlățean a mai afirmat că România nu are de ales între SUA și Uniunea Europeană.
”Trebuie să știm să facem ordinea priorităților  și să gestionăm cu echipe diferite alocate dialogului cu europenii într-un fel și respectiv dialogului adecvat cu administrația republicană. 
Pentru noi, rămâne foarte importantă menținerea unei relații transatlantice foarte solide și putem fi contributori în interiorul echipei europene pentru a configura înțelegerea că nu trebuie să ne jucăm cu acest subiect. Noi trebuie să tragem cu dinții de ceea ce înseamnă apartenența la NATO, cu UE vom mai avea de lucrat în timp până să ajungem la o politică externă de securitate și apărare cu adevărat comune, până la industria europeană minunată fabuloasă în materie de apărare în care și România ar trebui să aibă o prezență și un beneficiu mai consistente”.