Județele Dâmbovița și Buzău, locul 3 la nivel național cu cele mai puține adăposturi de protecție civilă operative

- Din cele 108 adăposturi de protecție civilă care figurează în documentele ISU Dâmbovița (la data de 23 august 2024), doar 5 sunt operaționale, potrivit raportului Curții de Conturi
Un raport al Curţii de Conturi din martie a.c. privind adăposturile civile care pot fi folosite în caz de conflict armat ridică mari semne de întrebare privind capacitatea României de a oferi populației protecție din acest punct de vedere.
România are de zece ori mai puţine adăposturi pentru protejarea populației civile în caz de război, mai mult de jumătate dintre acestea nefiind operaţionale, spune raportul despre cum sunt acestea administrate şi întreţinute.
Mai mult, potrivit aceluiași raport, adăposturile sunt și insalubre și au rămas, ca dotare, la nivelul anului 1970. Totodată, în România nu a fost elaborată o concepție privind modul în care, pe timp de pace, se face pregătirea adăpostirii populației în situație de conflict armat pentru asigurarea securității și protecției populației și a bunurilor
patrimoniale, având în vedere actualul context internațional.
Judeţul Dolj are 213 adăposturi, Galaţiul 185, Prahova 183, Constanţa 114, Bihor 96, Braşov 93, Caraş-Severin 8, Tulcea 6, Dâmboviţa 5, Buzău 5, Vrancea 3, Giurgiu – 3, Neamț – 1.
Implementarea măsurilor cuprinse în planurile de măsuri este responsabilitatea CJSU, a CLSU, proprietarilor și a administratorilor adăposturilor de protecție civilă.
Prefectul urmărește îndeplinirea măsurilor de protecție civilă la nivelul UAT, prezintă consiliului județean sau CGMB, după caz, propuneri de completare a sistemului de înștiințare și alarmare a populației, a fondului de adăpostire, a bazei materiale și alte măsuri de protecție a populației, a bunurilor materiale, a valorilor culturale și a mediului și totodată, exercită controlul aplicării măsurilor în situațiile de protecție civilă.
Primarul, pe lângă alte atribuții privind protecția civilă, dispune măsuri și controlează modul de întreținere a spațiilor de adăpostire colective de către administratorii acestora.