Inspectorii DSV au închis un laborator de cofetărie-patiserie din județ! O brutărie și o cafenea suspendate!

Inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița au efectuat în primul trimestru al acestui an 404 controale la societățile comerciale din județ care procesează, depozitează și valorifică produse de origine nonanimală din județ (depozite de legume și fructe, unități de prelucrare și conservare legume și fructe, unități de fabricare/obținere pâine, specialități și produse de panificație, unități de vânzare cu amănuntul, unități de alimentație publică etc.).
Ce neconformități au fost constatate:
– întreținere necorespunzătoare spații, ustensile, instalații și utilaje;
– depozitare necorespunzătoare materii prime și produse finite;
– deficiențe de trasabilitate;
– vestiare dezafectate (nu se separă zona salubră de cea insalubră);
– comercializare în spații neînregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor;
– comercializare produse alimentare cu termen valabilitate depășit;
– manipulare necorespunzătoare alimente;
– deficiențe de etichetare.
„Ca urmare a deficiențelor și neregulilor constatate, și totodată a încălcării prevederilor legislației în domeniul siguranței alimentelor, au fost dispuse măsuri și recomandări pentru remedierea acestora şi s-au aplicat un număr de 33 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 413.000 de lei conform H.G. nr. 984/2005, cu modificările și completările ulterioare. Totodată, au fost emise două ordonanțe de suspendare (1 OSA pentru o unitate de obținere a pâinii, specialităților și produselor de panificație,1 OSA pentru o unitate de prelucrare a cafelei) și o ordonanță de interzicere activitate (OIA) pentru un laborator de cofetărie și/sau patiserie.
Menționăm că, în timpul controalelor efectuate de către inspectorii DSVSA Dâmbovița, s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator, conform procedurilor şi instrucțiunilor din Programul de supraveghere şi control, urmărindu-se conformitatea produselor alimentare, încadrarea calității acestora în limitele maxime admise, privind prezența de reziduuri de pesticide, contaminanți şi alte substanțe interzise în alimente. Totodată, s-au prelevat probe de pe suprafețe/ustensile de lucru în unitățile de industrie alimentară, în vederea verificării conformității în ceea ce privește respectarea criteriilor microbiologice”, se precizează într-un comunicat de presă.