Cotinescu (deputat PNL): ”Suspendarea programului Rabla pune frână industriei auto, bugetului de stat și tranziției către mobilitatea electrică prietenoasă cu mediul!”

Suspendarea programului Rabla pune frână industriei auto, bugetului de stat și tranziției către mobilitatea electrică prietenoasă cu mediul, susține deputatul PNL de Dâmbovița, Aurelian Cotinescu.
”52.000 de români au fost puși pe drumuri pentru obținerea certificatului fiscal.
Dealerii auto au mașini blocate în stoc cu o valoare de peste 100 mil de euro.
Statul încasa sume substanțiale. Iată realitatea, în cifre:
la 1 miliard de euro cheltuiți de AFM, statul încasa 500 de milioane doar din TVA.
alte 500 de milioane veneau din taxe și impozite suplimentare.
1 miliard de euro cheltuit de AFM genera un câștig total de 1 miliard de euro pentru bugetul de stat, deși AFM nu e finanțat din acest buget, ci din încasările rezultate din vânzarea certificatelor pentru gaze cu efect de seră”.
În calitate de deputat, parlamentarul liberal a transmis oficial o serie de întrebări către AFM. Cotinescu solicită explicații clare privind întârzierea lansării programului Rabla 2025 pentru persoane fizice.
Care sunt cauzele exacte ale suspendării?Când va fi relansat programul?Ce pierderi a înregistrat bugetul de stat?Suspendarea acestui program într-un moment-cheie al tranziției energetice trimite un semnal negativ către investitori și poate frâna progresul nostru în modernizarea infrastructurii și a parcului auto național.Industria auto e blocată, iar zeci de mii de români așteaptă răspunsuri. Într-un context economic fragil, statul trebuie să ofere predictibilitate, nu haos și întârzieri administrative.Lipsa de predictibilitate a programului Rabla afectează direct:Piața auto internă
Consumatorii
Industria auto din România
Capacitatea României de a atrage investiții strategice