Această saga durează de prea mult timp! Corlățean: ”Aderarea UE la CEDO va face ordinea juridică a Uniunii un sistem mai credibil și robust!”

S-a încheiat o săptămână intensă de lucru la Strasbourg, la sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.
Au avut loc dezbateri pe teme de actualitate, ingerința străină, o amenințare la adresa securității democratice în Europa; interconexiunile dintre Consiliul Europei și Comunitatea Politică Europeană; punerea în aplicare a hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului; aspectele juridice ale aderării UE la Convenția Europeană a Drepturilor Omului; și proiectul Convenției Consiliului Europei privind protecția mediului prin dreptul penal. Alte puncte de pe ordinea de zi au inclus dezbateri privind consolidarea relațiilor dintre Consiliul Europei și America Latină, stoparea expulzărilor colective de străini, respectarea statului de drept și lupta împotriva corupției în cadrul Consiliului Europei și modificarea diferitelor prevederi ale Regulamentului de procedură al Adunării.
- UE se apropie de aderarea la Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)
Aderarea UE la Convenție, o cerință legală în temeiul Tratatului de la Lisabona, va consolida protecția drepturilor omului în Europa
Un obiectiv istoric la care o contribuție importantă, ca raportor european la Consiliul Europei, a avut-o senatorul de Dâmbovița, Titus Corlățean, membru APCE. Acesta a susținut raportul în cadrul dezbaterilor din această săptâmână iar rezoluția sa a primit largul sprijin al Adunării, fiind adoptată în plen aproape în unanimitate. Este vorba despre aderarea Uniunii Europene la Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
- De ce este necesară aderarea UE la CEDO
”Aderarea UE la CEDO este necesară pentru a completa o lacună a sistemului de protecție a drepturilor omului din Europa pentru beneficiul și protecția tuturor cetățenilor UE”, explică demnitarul român.
”Ar fi cu siguranță un exemplu extraordinar despre cum putem consolida statul de drept și ordinea juridică internațională în Europa!”
”Transmite și un mesaj politic important către lume într-un moment în care războiul a revenit în Europa și domnia forței amenință ordinea juridică internațională. Ar arăta că UE e dedicată drepturilor omului conform standardelor CE și statului de drept. Aderarea UE la CEDO ar fi cu siguranță un exemplu extraordinar despre cum putem consolida statul de drept și ordinea juridică internațională în Europa. Această saga durează de prea mult timp. Trebuie să terminăm munca (în cei 40 de ani) și să transformăm aderarea UE la CEDO în realitate. Va fi un pas cu mare impact privind protecția drepturilor fundamentale a tuturor cetățenilor europeni și va face ordinea juridică a UE un sistem mai credibil și mai robust”, a mai arătat Titus Corlățean.
România a susținut aderarea UE la CEDO și posibilitatea ca legislația comunitară să fie bătută de instanța de la Strasbourg, însă, Curtea de Justiție a Uniunii Europene de la Luxemburg s-a opus în 2014, când a luat una dintre cele mai importante decizii ale acelui moment. Potrivit acesteia, cetățenii statelor membre ale UE nu pot reclama instituțiile UE și legislația comunitară la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
În 2020, UE a reluat negocierile privind aderarea la CEDO.