Am dat startul campaniei ”Dăruind o carte, investim în viitorul copiilor!”

 

În era digitalizării, a tentațiilor jocurilor de pe tablete și a filmulețelor colorate este de datoria noastră, ca adulți, să-i îndrumăm pe cei mici să citească zilnic. Cum altfel să o facem, dacă nu prin propriul exemplu? Un copil care vede un adult citind, citește și el. Un copil care deprinde acest obicei de la vârste foarte fragede își dezvoltă mai repede funcțiile cognitive, devine, în timp, un adolescent mai responsabil și mai empatic cu cei din jur. Acest lucru a fost demonstrat de o serie de studii realizate de Academia Americană de Pediatrie.

În copilărie visam citind și citeam visând. Poveștile mă duceau pe meleaguri necunoscute.

Luna aceasta, în întreaga lume, s-a celebrat ”Ziua Internaţională a Cititului Împreună” (6 februarie). Nu este un secret că unul din cinci români nu a citit niciodată o carte, iar numărul cărților vândute în țara noastră este în scădere. Numărul tinerilor care sunt analfabeți funcționali este unul alarmant. Viitorul lor poate fi pus în pericol din cauza acestei probleme.

 

În acest context, ieri, la Școala din Cornești, am inițiat campania ”Dăruind o carte, investim în viitorul copiilor”. Prin această campanie mi-am propus să-i încurajez pe copii să descopere farmecul lecturii, al poveștilor care îi poartă pe tărâmul imaginației.

Alături de învățătoarea lor am citit împreună câteva povestiri. S-au descurcat foarte bine pentru vârsta lor. Efortul micuților din clasa pregătitoare și din clasa I de a citit clar și cu intonație a fost răsplătit cu surprize care i-au umplut de bucurie! Le-am făcut cadou mai multe cărți cu povești interesante, culori și carioci și alte obiecte necesare la clasă.

Am constatat cu bucurie că această campanie este una ce poate da roade în viitorul apropiat. În discuțiile purtate cu cadrele didactice am decis să organizăm în luna aprilie mai multe concursuri de lectură pentru copii din clasele I-IV. Prin competiție, deschidere și implicare putem să-i facem pe cei mici să iubească lectura, să înțeleagă mai bine lumea în care trăim și să empatizeze cu cei din jurul lor.

Cred că este de datoria noastră să fim permanent preocupați de educația copiilor și de dezvoltarea lor intelectuală. Dacă fiecare dintre noi ne-am implica în astfel de proiecte, școala românească ar avea de câștigat pe termen lung.

Dragii mei, dacă doriți să vă alăturați acestei campanii, aștept cu interes propunerile voastre.

ÎMPREUNĂ PUTEM FI MAI APROAPE DE OAMENI!

 

 

 

Claudia GILIA, Deputat PSD

Președinte OFSD Dâmbovița