În perioada 4 – 8 iunie 2018, Consiliul Județean Dâmbovița (CJD) desfășoară, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița, în 20 de unități de învățământ primar din județul Dâmbovița, activități educative ce urmăresc ca elevii să conștientizeze importanța unei alimentații sănătoase, bazate pe consumul atât de fructe și legume proaspete, cât și de lapte și produse lactate.
Acțiunile se vor derula în cadrul „Programului pentru școli al României”, finanțat prin Fondul European de Garantare Agricolă pentru anul școlar 2017 – 2018.
Elevii vor fi răsplătiți cu premii ce vor consta în diplome și cărți despre alimentația sănătoasă, un pachet de rechizite pentru fiecare participant, fructele și produsele lactate necesare activității de degustare. Produsele vor fi achiziționate de către Consiliul Județean Dâmbovița și vor fi livrate unităților de învățământ.
În cele 20 de școli din județul Dâmbovița, se vor organiza două concursuri de creație plastică: „Un măr pe zi, o viață sănătoasă” și „Laptele, un aliment sănătos”, la care vor participa 2.400 de elevi.
„Programul pentru școli al României” are două componente: pe de o parte, distribuția de fructe și / sau legume, lapte și produse lactate și produse de panificație și, pe de altă parte, desfășurarea de activități educative, întrucât simpla distribuție a produselor, în absența unor măsuri educative, nu este suficientă pentru a le imprima elevilor și preșcolarilor un stil de viață sănătos.
Dintre obiectivele „Programului pentru școli al României” amintim: conștientizarea preșcolarilor și elevilor, precum și sensibilizarea părinților – pentru a susține și promova o alimentație sănătoasă, bazată pe consumul de fructe și legume, lapte și produse lactate, un stil de viață sănătos și respectul față de viața personală, sănătatea proprie și a celorlalți; deprinderea și fixarea unor obiceiuri alimentare sănătoase în rândul copiilor și prevenirea diferitelor afecțiuni (obezitate infantilă, diabet și boli cardiovasculare), mediatizând avantajele cu caracter nutrițional și fiziologic ale aportului de vitamine și minerale prin consumul de fructe și legume în stare proaspătă, consumul de lapte și produse lactate; creșterea pe termen scurt și pe termen lung a consumului de fructe, legume, lapte și produse lactate în dieta copiilor; creșterea gradului de informare despre tipurile de produse alimentare locale și despre combaterea risipei de alimente.
Pe lângă activitățile de promovare a consumului de fructe și legume în școli, pe care le-a susținut și în anii precedenți, în acest an Consiliul Județean Dâmbovița demarează și acțiuni educative pe tema consumului de lactate. De asemenea, CJD își propune să încurajeze, și pe viitor, implicarea cât mai multor școli în activități de acest gen, deoarece, dacă vrem să devenim o generație sănătoasă pe termen lung, trebuie ca în primul rând noi să învățăm principiile unei alimentații sănătoase.
Biroul Comunicare, Relaţii Externe al Consiliului Judeţean Dâmboviţa