Problemele existente pe piața forței de muncă din județul Dâmbovița au fost dezbătute joi, 23 august, la Campusul Univesitar al UVT.
În contextul în care România se confruntă cu o acută criză a forței de muncă, învățământul românesc nu produce ceea ce este nevoie pe piața muncii.
350 000 de oameni în șomaj, din care peste 200 000 sunt apți de muncă
"De ce nu merg la muncă? Din două motive: 70% dintre ei nu au opt clase și atunci AJOFM și-a făcut o lege pe care n-a intenționat să o modifice niciodată în care dacă nu ai 8 clase nu te bagă la niciun curs de calificare și, în al doilea rând, pentru că AJOFM-ul continuă să dea tot felul de hârtii pe care unii le utilizează să meargă la primărie să ia ajutor social", a arătat președintele PSD, senatorul Adrian Țuțuianu.
Localități ca Băleni sau Răcari au înregistrat situații hilare: au mai mulți beneficiari de ajutor social decât municipiul Târgoviște.
"Interesele personale și de diverse coloraturi sunt cele care primează și nu nevoia de forță de muncă asigurată pentru economia românească", spune acesta.
200 000 de beneficiari de ajutor social la nivel național, din care 100 000 sunt apți de muncă, 70% de etnie romă.
UVT nu are viitor așa cum este structura ei astăzi, este de părere Țuțuianu.
AJOFM-ul toacă bani publici, foarte mulți, pe cursuri care n-au legătură cu piața muncii!
"Știți ce școlarizează AJOFM-ul în România, ultimele trei luni? Vă îngroziți! Dacă suntem sănătoși la cap, ne îngrozim toți! 400 de paznici, am ajuns o țară de paznici, manageri de proiecte 400, 150 inspectori de resurse umane. Nu cursuri de tractoriști, de sudori... Realitatea este că AJOFM-ul toacă bani publici, foarte mulți, pe cursuri care n-au legătură cu piața muncii la care sunt abonate niște firmulițe. Majoritatea acestor cursuri sunt făcute de niște băieți deștepți care funcționează pe această zonă", a punctat Adrian Țuțuianu.
La rândul lor, reprezentanții mediului de afaceri au semnalat problemele cu care se confruntă în căutarea forței de muncă.
Nu este prima dată când sunt trase semnale de alarmă cu privire la nevoia armonizării cererii și ofertei de pe piața muncii.
Mentalitățile sunt mai greu de schimbat decât calificările și dotarea tehnică!
În acest context, inspectorul școlar general, Sorin Ion, a punctat câteva chestiuni, arătând că prima problemă o reprezintă mentalitățile care sunt cel mai greu de schimbat.
"Mentalitățile sunt mai greu de schimbat decât calificările și dotarea tehnică ș.a.m.d. Ca să schimbi mentalitățile e nevoie de niște oameni care să lucreze exclusiv pentru asta. În fiecare unitate școlară trebuie să existe un consilier pentru carieră. Este simplu de rezolvat legislativ și mi-aș dori să se rezolve. Ofertă există și constat că, de fapt, problema este să întâlnim oferta cu cererea și poate astăzi este un prim pas în acest sens. Nicio calificare la școala profesională nu se face altfel decât la cererea agentului economic partener. Anul acesta, prin oferta noastră am satisfăcut cam 90% din cererile agenților economici parteneri", a reliefat inspectorul școlar general.
"Sunt conștient că lucrurile nu merg perfect, dar el nu sunt nici negre, nici alb strălucitor. Dacă lucrurile merg foarte bine în jur, merge și școala bine. Este cumva greșită concepția că o școală bună formează o societate. Lucrurile sunt invers", a concluzionat Sorin Ion.
Dezbaterea a fost organizată de Consiliul Județean Dâmbovița, cu sprijinul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Dâmbovița, Universității Valahia din Târgoviște și al Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița.