Direcția Silvică Dâmbovița se află în plină campanie pentru realizarea de semănătură cu ghindă în pepiniera centrală Găești și în toate cantoanele și ocoalele pentru pepiniere cantonale și pentru asigurarea regenerării naturale în arborete matern.

Silvicultorii efectuează în această perioadă importante lucrări de regenerare naturală.

Arborele cel mai sănătos este cel care provine din sămânță și acest lucru poate fi asigurat numai printr-o muncă și o supraveghere anuală, ba mai mult prin intervenții de două, trei ori, pe an în sprijinul regenerării naturale a pădurilor, spune directorul Direcției Silvice Dâmbovița, ing. Costel Preda.

Sunt lucrări pe care silvicultorii le demarează din august, de peste 1000 de hectare, numai pentru asigurarea regenerării naturale la cea mai nobilă specie românească, stejarul. 

"Anul acesta a fost o fructificație extraordinară la vercinee (stejar). Personalul silvic a recoltat ghindă din alte zone de pe raza acestei unități de producție și aici pe suprafața de 0,1 hectare unde arboretul nu vegetează foarte bine se face săpătură de ghindă în tăblii. Ajutăm regenerarea naturală. Cele mai sănătoase și valoroase arborete provin din sămânță. Din regenerare naturală urmărim 2, 3 ani, regenerarea artificială, adică prin plantații, se urmărește până la 7 ani și sunt cheltuieli pentru o plantație. Dacă mai avem și neșansa cum a fost în această vară cu lipsă totală de precipitații, avem pierderi mari în plantații. Scopul nostru, al silvicultorilor este să asigurăm arborete pe cât posibil din sămânță. Ne bucurăm că în această zonă oamenii, zilierii, ne-au ajutat cu forță de muncă, pentru că în tot județul suntem deficitari la capitolul forță de muncă", a precizat directorul Direcției Silvice Dâmbovița, ing. Costel Preda.

"Aici avem o lucrare de completare a regenerării naturale.  Nu am avut o fructificație abundentă în această zonă. Am recoltat ghinda din această zonă. Aceste lucrări sunt posibile datorită precipitațiilor de zilele trecute. În această perioadă se execută controlul anual al regenerării, se evaluează starea unei plantații, dacă lucrările din timpul anului s-au făcut bine sau nu și vedem și ce lucrări trebuie să facem anul viitor pe aceste suprafețe", a explicat șeful Ocolului, Fierbințeanu Ovidiu.