Autoritățile județene se contrează pe subiectul DJ 713 sau Transbucegi. Dacă administrația județeană anunța redeschiderea drumului, Poliția o contrazice. Între timp, reprezentanții Asociației Turistice Padina-Peștera atrag atenția că acest "joc al declarațiilor" nu poate face bine Stațiunii Moroeni-Padina-Peștera care nu are nici un an de la înființare.

"Consiliul Județean Dâmbovița a acționat în baza prevederilor legale în vigoare – și anume OG nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, aprobată prin Legea nr. 82/1998 - art. 22, art. 44 alin. 1 și 5, și art. 45 alin. 1.
Prin adresa nr. 1342/23.01.2019, Consiliul Județean Dâmbovița a informat Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dâmboviţa – Serviciul Rutier în legătură cu redeschiderea circulației.
Astăzi, 24.01.2019, în intervalul orar 11:00 - 13:30, specialiștii Serviciului Public Județean Salvamont – Salvaspeo au verificat sectorul de drum județean DJ 713, de la Cabana Dichiu și până la limita Județelor Dâmbovița și Prahova (km 8+500 - km 6+030), din punct de vedere al riscului producerii de avalanșe, constatându-se că acest risc nu există.
Circulația rutieră se desfășoară în condiții corespunzătoare de iarnă, iar utilajele și echipamentele SCLDP Dâmbovița SA acționează, în permanență, pentru întreținerea, combaterea lunecușului și deszăpezirea sectorului de drum aparținând DJ 713.
Accesul în Platoul Padina – Peștera se poate realiza și pe drumul DJ 714, Glod – Sanatoriul Moroeni – Bolboci (mal drept) – Padina – Peștera, acest traseu fiind, de asemenea, întreținut cu activități specifice de iarnă pentru circulația rutieră în condiții de siguranță, prin intermediul aceluiași agent economic.
Recomandăm ca deplasările pe traseele DJ 713, DJ 714 și drumul de legătură dintre acestea să se realizeze cu respectarea următoarelor:
- informarea prealabilă de către participanții la trafic, înainte de a pleca pe munte, asupra itinerariului și prognozei meteo și, totodată, echiparea corespunzătoare pentru anotimpul rece, atât în ceea ce privește vestimentația, cât și dotarea autovehiculelor;
- evitarea, pe cât posibil, a deplasării pe timp de viscol și ninsoare;
- respectarea semnalizării rutiere de reglementare, informare și orientare.
Notă: Reamintim că deschiderea circulației pe DJ 713 (km 6+030 – km 16+000), după finalizarea lucrărilor de modernizare, a fost aprobată prin Hotărârea Consiliului Județean Dâmbovița nr. 299/28.11.2018, acest act administrativ având la bază și acordul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dâmbovița, care a fost comunicat instituției noastre prin adresa nr. 274903/26.11.2018", anunță CJ Dâmbovița printr-un comunicat de presă. 


"Consiliul Județean a înștiințat Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița cu privire la redeschiderea drumului, însă, nu a primit avizul Poliției Rutiere, motiv pentru care unitatea, prin conducătorul instituției, va risca să fie sancționată contravențional conform prevederilor legale. Conducătorii auto care circulă pe un sector de drum pe care accesul le este interzis riscă să fie sancționați contravențional cu amendă de la 2 până la 3 puncte și cu 2 puncte penalizare”, a transmis Inspectoratul Județean de Poliție Dâmbovița.

Dacă acest „joc” va continua, nu va duce decât la închiderea unei Stațiuni care nu a împlinit nici măcar un an!  

Așa susține președintele Asociației Turistice Padina-Peștera (ATPP), Valentin Calcan.

"Nu știu cine are dreptate, Consiliul Județean sau Poliția.  Nici nu pot să mă pronunț.  Știu că am mers 7 (șapte) ani pe TransBucegi, drum oficial închis și nu au fost probleme. Spre binele tuturor, nu au fost niciodată evenimente rutiere deosebite. Și iarna, mergeam pe cât posibil pe acest drum, prin zăpadă. Pe Dichiu, atât Salvarea  cât și Poliția  împreună cu zecile de mii de turiști au urcat și au coborât în fiecare an. Pe un drum închis. Este drept, uneori un polițist din Sinaia își făcea planul anual de amenzi în câteva ore la Cuibul Dorului. Dar, acum avem pentru prima dată drumul oficial deschis și oficial deszăpezit.  Da, iarna ninge!   Și dacă ninge mult, drumul se poate închide. Temporar! Nu „pe o perioadă nedeterminată”.  Asta pentru că dacă autoritatea spune public „ închis pe o perioadă nedeterminată”,  acest fapt va determina scăderea imaginii publice a Stațiunii Peștera-Padina.  Vă invit să facem un mic exercițiu de imaginație. Un turist cu familie și copii, vor să plece în vacanță la munte și caută pe internet unde să meargă.  Ce va apărea pe internet?  Cine crede că familia respectivă va mai alege Stațiunea Peștera-Padina și nu Stațiunea Poiana-Brașov de exemplu?   Cred că un comunicat public de genul „ drum cu acces restricționat temporar” ar fi fost infinit mai de dorit decât cel care se tot rostogolește în presă acum.

Rog public autoritățile să nu închidă Stațiunea!

"Până mai ieri, credeam cu toții că cei din Prahova ne pun piedici în dezvoltarea și promovarea zonei. Era mai simplu să credem că „alții sunt de vină” și visam frumos.  Iată că ne-am trezit și realitatea este alta. Nu pot decât să rog public autoritățile să nu închidă Stațiunea!   Este multă, foarte multă muncă depusă de către cei care continuă să facă aici turism la mai bine de 130 de ani de la deschidere primei cabane, Cabana Omu (...) Dacă autoritățile se vor contrazice public, totul va fi în zadar. Fără sens par eforturile agenților economici din industria ospitalității în a face investiții, în a școlariza personal, în a crește nivelul salarial dacă drumul de acces va fi mereu o problemă. Chiar dacă TransBucegi există, cred că este precum Luceafărul lui Eminescu adică... îl vezi (asfaltat) dar nu este!", mai spune președintele ATTP.