Un comunicat al IPJ Dambovița a starnit din nou polemici pe tema circulației pe DJ 713 și DJ 714 către Platoul Padina-Peștera.

Pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile, poliţiştii le recomandă conducătorilor auto să se intereseze cu privire la starea meteorologică de pe traseul pe care urmează să îl parcurgă.

 

Conducătorii auto sunt sfătuiți să nu pornească la drum dacă nu şi-au echipat corespunzător autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, rezervă de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire funcţional etc.).

 

De asemenea, pe timpul călătoriei cu autovehiculul, le recomandăm şoferilor să circule cu viteză redusă, adaptată condiţiilor meteo-rutiere, să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă şi să nu se angajeze în efectuarea unor manevre riscante în trafic.

 

Vă reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

 

De asemenea, pentru prevenirea evenimentelor rutiere negative, vă informăm cu privire la faptul că circulația este închisă pe următoarele drumuri publice:

 

- Drumul județean 714 Moroeni - Padina

- Drumul județean 713 A

 

- Drumul Județean 713 Cabana Dichiu (km 8 + 500) - Cabana Piatra Arsă (km 16)

 

Atragem atenția conducătorilor auto că le este interzisă deplasarea pe aceste sectoare de drum.

Pe de altă parte, reprezentanții Asociației Turistice Peștera Padina reacționează dur.

Stațiunea Turistică de Interes Național Peștera-Padina - unica Stațiune din lume cu acces exclusiv cu elicopterul, ... în opinia IPJ Dâmbovița!!!
Am luat act de Comunicatul emis de către IPJ Dâmbovița prin care suntem informați că TOATE drumurile către Stațiunea Peștera-Padina sunt închise! Pentru noi nu este nimic nou. Nu de azi, nu de ieri ci, de ANI de zile Poliția nu a eliberat aviz favorabil Consiliului Judetean Dambovița pentru drumurile din munte. Personal am participat acum 3-4 ani de zile la întâlnirile organizate de către CJD cu investitorii din turism și desigur cu reprezentanții poliției. Aflam că pe drumul Moroeni-Zănoaga sunt deja instalate mai multe indicatoare rutiere decât pe oricare alt drum judetean similar dar, tot ar mai trebui montate. Și acesta era un important impediment pt eliberarea avizului.
Care este situația reală? Pe drum se circulă foarte bine (desigur, în condiții de iarnă). Pe acest “drum închis” de ani de zile, circulă zilnic și mașina poliției și salvarea în caz de nevoie și mașinile tuturor instituțiilor statului. Chiar și cea a Primăriei Moroeni ba chiar și cele de la CJD sau de la Guvern.
De aceea, cum să interpretăm acest comunicat în prag de An Nou? Ca un fel de “Sărbători fericite” , petrecere frumoasă celor peste 600-700 iubitori de munte? Oare se gândește cineva și la cei care muncesc în turismul montan, cei cca 300 de angajați la Peștera-Padina pentru care serviciul înseamnă bunăstare în familie? Cum ar fi să plece astăzi toți acasă, ... șomeri?
Am fost și eu 12 ani în serviciul public al județului Dâmbovița și am văzut de prea multe ori acțiuni ale unor servicii publice făcute exclusiv spre binele lor nu și spre binele cetățenilor. Nu am fost niciodată de acord și am încercat mereu să schimb această atitudine. Pot înțelege ca urmare a evenimentului de ieri din zona Piatra Arsă că astăzi, poliția suflă și-n iaurt. Dar oare, nu ar mai onest să prevenim activ orice situație neplăcută? Cine a împiedicat montarea unei bariere la Dichiu spre Piatra Arsă atunci când a devenit evident că accesul pe acel drum va fi imposibil? Este cineva împotriva unui filtru din când în când pentru a se verifica la intrarea pe drumul montan starea cauciucurilor? Asta ca să nu ne mai trezim în vârf de munte cu mașini echipate de vară pentru că nu-i așa, în București nu eate zăpadă pe drum!
Eu cred că se poate soluționa cu înțelepciune orice problemă. Cred că și poliția județeană ține cu noi și ne va ajuta să facem turism de cea mai înaltă calitate la cea mai înaltă altitudine din Dâmbovița.
La Mulți Ani cu drag tuturor, inclusiv Poliției Dâmbovița! spune președintele ATPP, Valentin Calcan.

În această perioadă a sărbătorilor, gradul de ocupare este de 100% în stațiunea montană Padina-Peștera. Cateva zeci de turiști sunt așteptați încă să ajungă la hotelurile și pensiunile din zonă pentru a petrece de Revelion.