Consilierii județeni au aprobat, astăzi, în cadrul unei ședințe ordinare, Planului de Menținere a Calității Aerului în județul Dâmbovița, 2019-2023.
În conformitate cu prevederile HG nr. 257/15.04.2015, privind aprobarea Metodologiei de elaborare a planului de calitate a aerului, a planurilor de acțiune pe termen scurt și a planurilor de menținere a calității aerului CAP. III SECȚIUNEA 1, ,, Art. 31, (1) Planul de menținere a calității aerului reprezintă setul de măsuri pe care titularul/titularii de activitate trebuie să le ia, astfel încât nivelul poluanților să se păstreze sub valorile – limită pentru poluanții dioxid de sulf, dioxid de azot, particule în suspensie, benzen, monoxid de carbon, plumb, sau valorile țintă pentru arsen, cadmiu, nichel benzo (a) piren și PM 2,5, astfel cum sunt stabilite la lit. B.2 din anexa nr.3 la lege. Art. 32, (3) Planul de menținere a calității aerului, elaborat se aprobă prin hotărâre a consiliului județean.
Monitorizarea calității aerului la nivelul județului Dâmbovița se realizează, prin intermediul a două stații automate de monitorizare industriale amplasate în localitățile Târgoviște și Fieni, gestionate de Agenția pentru Protecția Mediului Dâmbovița. Emisiile raportate la nivelul județului Dâmbovița pe parcursul anului de referință al acestui plan, provin din cadrul următoarelor domenii principale: industrie, inclusiv producerea de energie termică și electrică, agricol, rezidențial și comercial cât și trafic.
Planul de Menținere a Calității Aerului în județul Dâmbovița, 2019-2023, se regăsește pe site-ul Consiliului Județean Dâmbovița, http://cjd.ro/gestionarea_calitaii_aerului_inconjurator.
Identificarea principalelor surse de emisii la nivelul județului Dâmbovița s-a realizat prin intermediul inventarelor anuale de emisii în atmosferă realizate de Agenția pentru Protecția Mediului conform Ordinului nr. 3299/2012, pentru aprobarea metodologiei de realizare și raportare a inventarelor privind emisiile de poluanți în atmosferă.
Din datele înregistrate, principala sursă de emisii pentru indicatorii As, Cd, Ni, Pb arderi în industria cimentului, reprezintă producția de materiale ceramice, industria de extracție și prelucrare primară țiței. În ceea ce privește emisiile de oxizi de azot și monoxid de carbon și particule în suspensie (PM10 și PM2.5) domeniul comercial/rezidențial și sectorul transporturilor joacă un rol principal reprezentând principala cauză a emisiilor.
Planul de menținere a calității aerului are la bază Studiul de calitate a aerului din județul Dâmbovița care a fost elaborat, ținând cont de metodele și criteriile din Uniunea Europeană. Conform Angajamentelor asumate de România, a fost necesară până la sfârșitul anului 2008, realizarea Sistemului Naţional de Evaluare şi Gestionare Integrată a Calităţii Aerului prin dotarea autorităţilor locale pentru protecţia mediului cu echipamente de monitorizare a calităţii aerului şi cu echipamente de laborator.
Conform Ordinului nr. 598/2018 privind aprobarea listelor cu unitățile administrativteritoriale întocmite în urma încadrării în regimuri de gestionare a ariilor din zonele și aglomerările prevăzute în anexa nr. 2 la Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, Județul Dâmbovița se regăseşte în Anexa II (Lista cu unităţile administrativ-teritoriale întocmită în urma încadrării în regimul de gestionare II) revenindu-i obligativitatea de a realiza Planul de menţinere a calităţii aerului pentru următorii poluanţi: dioxid de azot şi oxizi de azot (NO2/NOx), particule în suspensie (PM10, PM2,5), benzen (C6H6), nichel (Ni), dioxid de sulf (SO2), monoxid de carbon (CO), Plumb (Pb), Arsen (As), Cadmiu (Cd). Consiliul Județean Dâmbovița reprezintă autoritatea administraţiei publice competentă să iniţieze elaborarea unui Plan de menţinere a calităţii aerului, conform prevederilor art.21 şi art 54 din Legea nr. 104/15 iunie 2011, precum şi ale art. 34 din HG nr. 257/15.04.2015. Planul elaborat conține măsuri de menţinere a nivelului concentraţiilor de poluanţi în atmosferă cel puţin la nivelul iniţial și eventual de reducere a emisiilor asociate diferitelor categorii de surse de emisie, inclusiv cuantificarea eficienţei acestora, dacă este posibil. Pentru fiecare măsură identificată se va evalua impactul acesteia asupra calității aerului, exprimat ca indicator cuantificabil.