Dâmbovițenii ar putea plăti o taxă mai mare de habitat începând cu a doua parte a anului! Președintele CJ Dâmbovița, Alexandru Oprea a anunțat marți, într-o conferință de presă, că se ia în calcul majorarea acestei taxe, în contextul în care, spune acesta, nu a mai crescut de 4 ani.
„Se ia în calcul și o astfel de variantă (n.r- majorarea taxei de habitat din a doua parte a anului) pentru că, nu știu dacă cunoașteți, în luna iunie expiră contractul cu Supercom pentru colectarea gunoaielor. Urmează să facem procedura de licitație pentru ceea ce înseamnă partea de colectare selectivă, urmează și avem în ședința ADI din data de 10 februarie niște variante de costuri legat de ceea ce înseamnă colectarea selectivă, pentru că acest concept prevede montarea de pubele diferențiate pe categorii de deșeuri, treceri separate pentru partea de fracție umedă și fracție uscată și, de asemenea, prevede o dotare pe care trebuie s-o asigure viitorul operator cu mașini, pubele…", a declarat Oprea.
"Nu știu cu cât s-ar putea majora taxa , n-am aceste calcule, o să vă răspundem la momentul respectiv. Sigur nu atât de mult pe cât și-ar dori operatorii. Trebuie să fie un cost suportabil pentru populație. Și trebuie să înțelegem un lucru, taxa de habitat nu a mai fost mărită de 4 ani, a rămas la acea valoare de 21 de lei. O să vedem ce valori au județele din jur care au și parte de colectare selectivă”, a mai spus acesta.
Vestea că dâmbovițenii ar putea scoate mai mulți bani din buzunar pentru taxa de habitat nu le-a picat deloc bine colegilor lui Alexandru Oprea din PSD.
Primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan a avut o reacție acidă pe acest subiect.
(...) Operatorul trebuie să suporte aceste sume de bani!
„Mărirea taxei de habitat? Este prima dată când aud de această posibilitate. Ca o primă opinie, nu cred că problema este cuantumul taxei de habitat. Cred că problema este modul în care se monitorizează activitatea operatorului de salubritate.
Eu aștept mult mai mult de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) și trebuie să avem în vedere faptul că, potrivit legislației în domeniu, în situația în care nu se asigură ținta de colectare selectivă, operatorul trebuie să suporte aceste sume de bani. Trebuiau făcute demersuri pentru ca, în contractul cu operatorul, să fie trecute aceste clauze. Vom vedea.
Eu sper să găsim o soluție, astfel încât unitățile administrativ-teritoriale, care nu au în momentul de față niciun fel de control cu privire la acest serviciu, să nu suporte prejudiciile generate de neatingerea țintelor de colectare selectivă. Această inițiativă trebuie să plece de la aparatul administrativ al ADI Salubritate. Noi am ridicat chestiunile acestea în cadrul ședințelor ADI, am atras atenția asupra situației că nu reușim să atingem ținta de colectare selectivă. Sper să se găsească o soluție. Cred că am ajuns la 50%. Ținta trebuia îndeplinită până în luna iunie 2019. Vom vedea ce se va întâmpla”, a declarat primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan. El a adăugat că nu exclude posibilitatea de a se retrage din ADI Deșeuri și să solicite Consiliului Local Municipal ca serviciul de delegare să se facă direct de către administrația locală.
"Nu este vina cetățenilor că nu a fost îndeplinită obligația de colectare selectivă a deșeurilor!"
Și președintele PSD Dâmbovița, deputatul Corneliu Ștefan a reacționat. El se distanțează de afirmația șefului administrației județene, subliniind că acesta nu reflectă poziția PSD. Mai mult, Ștefan susține că cei care s-au ocupat de implementarea acestui program trebuie să răspundă pentru greșelile de gestionare.
„Am luat act, cu surprindere, de declarația președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, care a spus, astăzi – 4 februarie 2020, în cadrul unei conferințe de presă, că este posibil ca taxa de habitat să crească începând cu a doua jumătate a anului.
Afirmația șefului Consiliului Județean Dâmbovița reprezintă un punct de vedere personal și nu reflectă poziția PSD, care deține majoritatea în Consiliul Județean și, prin primarii PSD, majoritatea în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Managementul Integrat al Deșeurilor.
Conducerea PSD Dâmbovița va analiza cu maximă atenție această problemă și va găsi soluții de rezolvare, astfel încât să nu fie majorat cuantumul taxei de habitat. Nu este vina cetățenilor că nu a fost îndeplinită obligația de colectare selectivă a deșeurilor! Pentru greșelile de gestionare a acestui program trebuie să răspundă cei care s-au ocupat de implementare, nu populația județului!”, a declarat deputatul Corneliu Ștefan, președinte PSD Dâmbovița.
În prezent, cuantumul taxei de habitat este de 21 de lei/gospodărie.