Decizia Curții Constituționale dărâmă toată arhitectura abuzivă a actualei puteri, creată și manifestată pe valul unei crize de sănătate, este de părere secretarul executiv al PSD Dâmbovița, Cristian Stan.
"N-au vrut să plafoneze prețurile la materiale sanitare (ca să-și facă business-urile în continuare), dar au putut să amendeze în neștire, fără o reprezentare clară a elementelor care constituie contravenția. N-au vrut să testeze în număr mare, dar au putut să restrângă drepturi și libertăți fundamentale.
Asta nu e guvernare pentru oameni, ci împotriva oamenilor.FOARTE IMPORTANT: Deciziile CCR au fost luate în U-NA-NI-MI-TA-TE. Asta ca să eliminăm orice comentariu inutil de ingerință politică. Asta dacă, nu cumva, propaganda PNL o să ne spună că judecătorii puși acolo de Klaus Iohannis sau PNL sunt tot ai PSD-ului", spune acesta.
În contextul în care, din 15 mai, România trece la starea de alertă și instituțiile își vor relua activitatea, este așteptată și redeschiderii instanțelor judecătorești care se vor confrunta cu un volum ridicat de dosare rezultat în special în perioada stării de urgență ca urmare a contestațiilor pentru amenzile aplicate. Stan avertizează asupra unor situației de la Judecătoria Târgoviște.
"Se deschid instanțele, iar situația Judecătoriei din Târgoviște o cunoașteți cu toții, funcționează într-un spațiu pus la dispoziție de către administrația locală, pentru că de 6-7 ani nu s-a făcut nimic la sediul Judecătoriei care este la intrarea din Bulevardul Independenței. Și stai eu și mă întreb, când vor fi reluate litigiile și vor fi sute, poate mii de litigii, care nu s-au mai înregistrat în perioada aceasta din cauza pandemiei, care se vor înregistra acum și vor fi foarte mulți oameni, cum vor sta oamenii ăia pe un culoar de 1,4 metri? Că așa sunt culoarele la Judecătorie, la cea de pe Bulevardul Unirii… Sunt curios dacă s-a făcut vreo dezinfecție la Judecătorie. Din informațiile pe care eu le am, la niciunul din spațiile accesibile publicului de la Judecătoria Târgoviște nu s-a făcut nicio dezinfecție și nici nu se preconizează a se face acest lucru deoarece înțeleg că nu sunt bani. Eu v-am dat o situație comparativă… Dacă deschidem instanțele, unde va fi un aflux extraordinar de mare de oameni într-un spațiu închis, gândiți-vă cum arată Arhiva, cum arată Registratura, cum arată sălile de judecată, mai ales că afluxul va fi foarte mare ținând cont de întreruperea care a existat până acum. Semnalul de alarmă pe care îl trag în legătură cu instanțele este unul pe care îl am din zona celor care își desfășoară activitatea în zona justiției, care au spus că se tem să meargă la Judecătorie din cauza chestiunii pe care am menționat-o. Repet, nu s-a făcut nicio dezinfecție și nici nu se preconizează a se face până la deschiderea instanțelor de judecată… Și nici nu s-au luat măsuri deosebite pentru protejarea justițiarilor, a celor care fac apel la serviciile unei instanțe de judecată. Oamenii, în momentul în care vor primii citații vor fi obligați să se prezinte la Judecătorie. Va depinde foarte mult și de președinții de instanță cum vor organiza activitatea, dar repet, este un domeniu pe care nu știu dacă l-a abordat cineva până acum… Eu am discutat cu anumite persoane și mi-au spus lucrurile acestea… Acesta este numai un exemplu dintr-o gamă foarte mare de consecințe nu neapărat din cauza pandemia, ci din lipsa de coerență, de strategie și de predictibilitate din activitatea Guvernului”, a declarat Cristian Stan.