COMUNICAT DE PRESĂ
Având în vedere faptul că au fost diseminate în spațiul public informații care minimalizează eforturile depuse la Spitalul Judeţean de Urgență din Târgovişte în lupta cu noul coronavirus, conducerea unității face următoarele precizări:
- Este nedrept pentru întregul colectiv al Spitalului Județean de Urgență din Târgovişte să fim acuzați că nu ne-am implicat suficient, în aceste luni de pandemie, pentru achiziționarea unui aparat performant Real Time PCR pentru efectuarea de teste COVID-19. Dimpotrivă, am întreprins tot ceea ce a depins de noi, în conformitate cu legile țării, pentru a cumpăra un echipament de ultimă generație. Am demarat procedurile de achiziție chiar din luna martie, când a fost instituită starea de urgență, fiindcă ne-am dorit ca aparatul Real Time PCR, automat, în sistem închis, solicitat de specialiștii noștri, să ajungă la Târgoviște în cel mai scurt timp. Nu este vina noastră că au apărut blocaje birocratice, unele impuse de legislația altor țări tocmai din cauza pandemiei de COVID-19, și astfel să fim obligați să reziliem contractul de furnizare încheiat în luna mai, după o a doua procedură de achiziție, în care se stipula că livrarea se va realiza în cel mult 14 zile.
- Săptămâna aceasta, Spitalul Judeţean de Urgență din Târgovişte demarează o a treia procedură de achiziție pentru aparatul Real Time PCR. Caietul de sarcini este elaborat astfel încât să permită o participare mai largă a furnizorilor de echipamente, fără a face însă rabat de la condiția ca timpul de livrare să fie cât mai scurt.
- Dincolo de toate aceste aspecte birocratice, pe care nu avem cum să le schimbăm noi, Spitalul Judeţean de Urgență din Târgovişte efectuează, de mai mult de o lună de zile, teste pentru COVID-19 în sistem Real Time PCR, pe un aparat modern.
- Este nedrept să fim acuzați că numărul de infectări cu COVID-19 a crescut în județul Dâmbovița din cauza faptului că nu a ajuns încă la Târgoviște aparatul Real Time PCR pentru care am inițiat procedura de achiziție în luna martie. Timpii de așteptare de la momentul efectuării testelor pentru COVID-19 până la sosirea rezultatelor nu au nicio legătură cu sporirea numărului de cazuri. În cea mai mare parte, pacienții testați au fost internați în spital până la sosirea rezultatelor, iar persoanele asimptomatice testate au fost plasate în autoizolare acasă. Conform procedurilor instituite de Ministerul Sănătății, această decizie nu a fost luată de Spitalul Judeţean de Urgență din Târgovişte, iar obligația de a urmări dacă pacienții plasați în autoizolare respectă măsura impusă aparține altor instituții ale statului.
- Pentru clarificarea tuturor suspiciunilor induse în rândul opiniei publice, facem precizarea că, pentru gestionarea judicioasă a cazurilor de coronavirus, am investit pentru realizarea unui întreg pavilion dedicat terapiei intensive COVID-19 și patologiei asociate. Am asigurat, în flux continuu, asistență medicală atât pacienților infectați cu noul coronavirus, cât și pacienților cu afecțiuni cronice.
- În ciuda tuturor presiunilor existente, Spitalul Judeţean de Urgență din Târgovişte rămâne principalul furnizor de servicii medicale din județul Dâmbovița. Fondurile au fost gestionate eficient în această perioadă. Am creat stocuri de materiale și echipamente de protecție care să ne ajungă până la finalul anului 2020.
- Datorită atenției sporite pe care am acordat-o personalului medical și a echipamentelor de protecție asigurate, nu am avut infectare în masă cu COVID-19 în spital, ci doar câteva cazuri izolate, cele mai multe contactând boala în comunitate. Din 2.100 de angajați ai Spitalului Județean de Urgență din Târgovişte, doar 10 salariați s-au infectat și, așa cum am spus, cei mai mulți au contactat COVID-19 ca urmare a altor împrejurări sociale, nu la serviciu.
- Îi invităm pe toți cei care ne critică și lansează acuze nefondate să vină la Spitalul Judeţean de Urgență din Târgovişte, să vadă în ce condiții de stres și epuizare lucrează cadrele medicale. Ne oferim să le fim ghizi într-o vizită prin toate secțiile unității noastre, inclusiv în spațiile destinate tratării bolnavilor COVID-19. Cu siguranță, astfel, vor înțelege cum decurg procedurile și cât de dedicați suntem în această luptă pentru viață pe care o ducem cu temutul coronavirus.
Manager SJUT, Purtător de cuvânt SJUT,
dr. Claudiu Dumitrescu dr. Elena Firoiu