Montaniarzii de la Chindia Jurasic Park se antrenează pentru a cuceri vârful Mont Blanc!
"În perioada 4–10 septembrie 2017, atunci când autoritățile locale vor sărbători „Ziua Cetății”, montaniarzii dâmbovițeni grupați în jurul asociației Chindia Jurasic Park vor participa la o ascensiune montană, pentru cucerirea „bătrânului” simbol al alpinismului european, vârful Mont Blanc (4810 m) din Alpii francezi, acțiune care se va desfășura în baza unui proiect derulat printr-o finanțare nerambursabilă din fonduri publice chiar de către Primăria Târgoviște.
Ca antrenament pentru acest vârf special, în perioada 14 – 19 iunie 2017, nucleul de bază al „dinozaurilor” (Ileana Bocanciu, Nicu Posta și Ionel Glodeanu), însoțit de Adrian Oprea a plecat spre Alpii austrieci pentru a cuceri cel mai înalt vârf din această țară, vârful Grossglockner (3798 m). Deplasarea s-a făcut cu un autoturism personal pe traseul Târgoviște – Predeal – Făgăraș - Deva – Timișoara – Nădlac, prima cazare făcându-se la Szeged (Ungaria) la un frumos camping de pe malul Tisei. Ziua a doua a fost alocată apropierii de munte, ajungându-se la Lucknerhaus, la aproximativ 1900 m, loc unde s-a montat cortul pentru o nouă cazare.
A treia zi a însemnat intrarea în zona alpină și trecerea pe la cabanele Lucknerhutte (2341 m) și Studlhutte (2801 m), loc de regrupare, dar și de echipare pentru etapa a doua – mersul pe ghețar și escaladă zonă ameanajată tip „via ferrata”, etapă derulată deja pe ploaie, iar în porțiunea finală pe vânt și măzăriche. După aproximativ 10 ore (cu pauzele necesare de repaus) se ajunge la Erzherzog Johannes Hutte, la altitudinea de 3454 m. Vremea bună pe care mizam la plecarea din țară s-a decalat cu minim 24 de ore astfel încât, a doua zi de dimineață, atacul vârfului a fost făcut în condiții meteo extreme (vânt turbionar, cu o viteză de peste 100 km pe oră și temperatură resimțită, datorită vântului, de minus 16 grade Celsius). În aceste condiții, pe la vreo 3600 m altitudine, s-a decis renunțarea la escaladarea vârfului și întoarcerea la cabană. Din discuțiile cu majoritatea celor care au atacat vârful încă de la ora 4 dimineața, mai mult de jumătate din ei au renunțat la atacul vârfului întrucât, pe porțiunea finală, extrem de expusă, vântul le-a creat probleme. Echipa dâmbovițeană a decis că e mai prudentă retragerea și și-a propus revenirea în alt sezon, cu rezervarea de mai multe nopți la cabana de altitudine, pentru a spori șansele de reușită.
A urmat coborârea (poate mai grea decât urcarea) pe porțiunea de „via ferrata” și pe ghețar și revenirea, pe o vreme în curs de îmbunătățire, la mașină. O cazare la un camping bine dotat (grupuri sanitare, dușuri, bucătărie cu plită electrică etc.) la Lienz, la poalele Dolomiților, a refăcut forțele montaniarzilor și le-a ușurat drumul către casă.
Chiar dacă cucerirea vârfului nu a fost posibilă, atingerea cotei de 3600 m (pentru 2 din cei 4 membri ai expediției chiar a fost o premieră) a fost un examen bun în vederea expediției din septembrie. Până atunci, în perioada 14 – 16 iulie 2017, va urma o nouă expediție externă, pe vârful Musala din Bulgaria, cel mai înalt vârf (2925 m) din Peninsula Balcanică", spune Nicolae Posta, președinte ACJP.