- La doar câteva zile de la debutul etapei a doua de imunizare, sunt judeţe unde oamenii nu se mai pot programa pentru vaccin
- Autorităţile centrale pasează responsabilitatea în curtea direcţiilor de sănătate publică, acestea, la rândul lor, solicitând doze de la centrele regionale
Cererea de vaccinuri depășește cu mult alocarea din județul Dâmbovița, spre exemplu, unde pacienţii nu se pot programa din lipsa locurilor libere în platforma naţională de vaccinare. Aici funcționează 5 centre de vaccinare. La Târgoviște, numărul persoanelor care vor să se imunizeze este dublu față de capacitatea centrului.
Nici în județele Hunedoara și Argeş nu mai sunt locuri libere până la 9 februarie.
La polul opus, în judeţul Gorj, de exemplu, sunt peste 8.000 de locuri disponibile, împărţite pe zile până la începutul lunii februarie. Nouă dintre cele 10 centre deschise în judeţ primesc persoanele care vor să se vaccineze.
Cine este responsabil? Autorităţile centrale arată spre direcţiile de sănătate publică!
Din partea DSP-urilor şi ai centrelor de vaccinare, reprezentanţii spun că nu au legătură cu platforma de vaccinare, solicitând doze de vaccin în funcţie de câţi oameni s-au prezentat în zilele anterioare pentru imunizare.
Dacă în judeţele Dâmboviţa, Argeş, Hunedoara oamenii nu se pot înscrie în centrele deschise pentru vaccinare, în judeţe precum Alba sunt circa 1.000 de locuri libere, în Caraş Severin sunt 3.600 de locuri libere, în Gorj apar 8.500 de locuri în total, iar în Mehedinţi sunt circa 2.000 de locuri disponibile.
Oamenii sunt trimişi dintr-un judeţ în altul, asta în cazul în care mai găsesc locuri libere.
Platforma naţională de vaccinare nu a fost disponibilă pentru programări timp de mai multe ore în primele zile de la funcţionare, din 15 ianuarie, iar la nivel naţional mai sunt puţine doze de vaccin.
Conform datelor centralizate la nivelul Direcției de Sănătate Publică Dâmbovița, numărul persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 de la debutul campaniei de vaccinare se ridică la 6568. Pe 20 ianuarie, s-au imunizat 835, repartizate pe cele 5 centre de vaccinare din unitățile spitalicești, astfel:
- Târgoviște: 402 persoane
- Găești: 120 persoane
- Pucioasa: 90 persoane
- Titu: 145 persoane
- Moreni: 78 persoane
Pentru înscrierea tuturor categoriilor de persoane prioritizate a fi vaccinate împotriva COVID-19 în etapa I și a II-a este necesară programarea pe platforma online creată în acest sens (https://programare.vaccinare-covid.gov.ro) și la numărul unic, pus la dispoziție cetățenilor la nivelul Direcției de Sănătate Publică Dâmbovița, în colaborare cu personal din cadrul MApN: 021/ 414 44 45, care poate fi apelat din toate reţelele de telefonie mobilă şi este operabil 24 de ore din 24.