Direcţia de Sănătate Publică Dambovita, în parteneriat cu Spitalul Judetean de Urgenta Targoviste, marchează în perioada 1-7 August 2017, Săptămâna Mondială a Alăptării!

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Săptămâna Mondială a Alăptării 1-7 August 2017

 

 

Direcţia de Sănătate Publică Dâmbovița, în parteneriat cu Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, marchează în perioada 1-7 August 2017, Săptămâna Mondială a Alăptării şi organizează campania cu sloganul:

ÎMPREUNĂ SUSTINEM ALĂPTAREA!

Tema campaniei:

În 2016, WABA a început călătoria de 15 ani pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD), prin conectarea fiecăruia dintre aceste obiective la alăptare. Dar, nu putem realiza o dezvoltare durabilă fără parteneriate cu mai multe nivele , la toate esaloanele.

Această actiune face apel la sustinători, activisti, factori de decizie si participanti pentru crearea parteneriatelor noi si motivante. Împreună să atragem sprijinul politic, atentia mass-mediei, participarea tinerilor pentru lărgirea numărului de participanti si sustinători. Doar în felul acesta putem face o campanie pentru o generatie, si pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD) până în anul 2030.

Obiectivele:

  1. INFORMAREA: Să se înteleagă importanta activării împreună în cele 4 zone tematice.

  2. ANCORAREA: Să se recunoască rolul si diferenta ce poate fi făcută la locul de muncă.

  3. GALVANIZAREA: Să se ajungă la altii pentru a stabili arii de interes comun.

  4. ANGAJAREA: Să se conlucreze pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă până în anul 2030.

Cele 4 zone tematice sunt:

    • mediul si schimbările climatice,

    • nutritie, siguranta alimentelor si reducerea sărăciei,

    • supravietuire, sănătate si bunăstare,

    • productivitatea femeilor si locurile de muncă

În conformitate cu recomandările OMS, alimentaţia naturală (alimentaţia exclusivă la sân) se recomandă să fie initiată în prima oră de la nastere si să fie exclusivă până la vârsta minimă de 6 luni, fiind urmată de continuarea alăptării la cerere, alături de o alimentatie complementară corespunzătoare până la vârsta de 2 ani a sugarului, sau mai mult.

Noi dovezi prezentate în revista medicală britanică, „The Lancet” confirmă faptul că alăptarea optimă ar putea salva vieti: 823000 de copii si 302 miliarde $ la economia mondială, anual. Alăptarea pune bazele unei mai bune stări de sănătate pentru toti copiii, atât pe termen scurt cât si pe termen lung si beneficii pentru mame. Cu toate acestea, ratele de alăptare la nivel mondial au rămas stationare în ultimele două decenii.

Mai putin de 40% dintre copiii sub vârsta de sase luni sunt alăptati exclusiv. Datele despre alăptare în tara noastră (conform OMS) arată că doar 16% dintre sugari sunt alimentati exclusiv cu lapte de mamă pâna la vârsta de 6 luni. Conform unui studiu desfăsurat în 2011 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi a Copilului, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi UNICEF, în Romania, rata de 12,6% este printre cele mai mici din Europa, potrivit unui comunicat al organizatiei „Salvaţi Copiii”, în contextul Săptămânii Mondiale a Alăptării, care are loc în perioada 1-7 august.

Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică asigură finanţarea, coordonarea, analiza şi evaluarea rezultatelor Campaniei.

Acţiunile de Informare-Educare-Comunicare planificate in maternitatile orasenesti si municipale si instruirea asistentilor comunitari si mediatorilor sanitari din judet, vor sublinia importanţa alăptatului la sân pentru mame, copii si societate în general.

 

 

DIRECTOR EXECUTIV,DR.SORIN STOICA 

DIRECTOR EXEC.ADJ.SAN.PUBLICA, DR.GABRIELA COSTEA

COORDONATOR PROGRAM,

Dr. Aquilina Mesina