Pentru a ne asigura că cetățenii deprind importanța normelor de sănătate în muncă și că vor considera prioritară respectarea acestora, o inițiativă tot mai des luată în calcul o reprezintă educația timpurie. În condițiile în care copiii încep să învețe despre sănătate și securitate în același timp în care învață să scrie și să citească, aceste informații pot deveni o parte firească a modului în care lucrează, se joacă și trăiesc. Prin integrarea acestor cunoștințe în curricula lor, cei mici își vor dezvolta o atitudine pozitivă față de sănătate și securitate, care îi va însoți pe tot parcursul vieții lor profesionale.
Tocmai de aceea, se dorește ca tematica SSM să fie integrată în diverse materii de studiu, nu să fie predată ca materie separată.
Învățarea prin activități și exemple din viața reală va contribui la transmiterea eficientă a mesajului către tânăra generație, astfel că informațiile din acest domeniu pot fi predate copiilor ca educație cu privire la riscuri și gestionarea SSM, de exemplu prin implicarea elevilor în identificarea pericolelor, educație cu privire la sănătate și promovarea sănătății, de exemplu prin inițiativele privind „școlile sănătoase”, promovarea demnității și a respectului pentru toți, de exemplu prin campanii împotriva comportamentului agresiv, sau preocupare față de mediu, de exemplu prin reutilizarea și reciclarea materialelor.
Acest demers își propune ca tinerii să dobândească și să dezvolte abilități în materie de securitate, să își asume responsabilități, să fie în măsură să solicite ajutor și să acorde primul ajutor, să promoveze un stil de viață sănătos, să înteleagă nevoia existenței normelor și să fie informați cu privire la pericole, riscuri și controlul riscurilor.
Contientizând importanța pe care o are asigurarea securității și sănătății în muncă, în orice domeniu de activitate, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița desfășoară, încă din anul 2017 acțiunea „Valențe culturale în domeniul securității și sănătății în muncă”, ce face parte din Programul cadru al Inspecției Muncii.
Activitățile s-au desfăşurat conform metodologiei transmise de Inspecţia Muncii, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Dâmbovița si au avut ca obiective: educarea tinerei generatii, cu privire la importanța unui mediu de muncă sănătos și sigur și crearea unei culturi de prevenire a riscurilor profesionale in vederea intrării pe piața muncii.
Printre acțiunile întreprinse se numără proiectul „Asta vreau eu” care, pe lângă unități de învățământ, a cooptat si societați comerciale (SC CICOM SRL, SC CHITULESCU PROD COM SRL, SC LIFAMAG SRL, concursul „Știu și aplic – Securitatea și sănătatea în muncă se dobândește de pe băncile școlii” dar și transmiterea și completarea unor chestionare de opinie de către elevi și acțiuni de control la unitățile de învățământ și dispunerea de măsuri de remediere, acolo unde a fost cazul.
Lixandru Marius
Inspector Șef