Astăzi, 2 iulie, a fost semnat contractul de delegare, prin concesiune, a activității de colectare și transport al deșeurilor municipale în județul Dâmbovița. Acțiunea avut loc la Centrul Internațional de Conferințe din Târgoviște.
Din prima zi a anului viitor, în județul Dâmbovița, se va trece la colectarea separată și transportul separat al deșeurilor provenite din locuințe și din activități comerciale, din industrie și din instituții.
Contractul a fost semnat pentru o perioadă de 8 ani și are o valoare de 297.016.750,48 lei, fără TVA. El presupune ca, de la 1 ianuarie 2022, de la fiecare gospodărie din județ, deșeurile menajere vor fi colectate selectiv, în funcție de natura acestora - deșeuri umede și deșeuri uscate.
Până la 1 ianuarie 2022, în județ vor fi distribuite, GRATUIT:
156.227 pubele;
5.241 containere;
recipienți metalici;
saci rezistenți.
De asemenea, se vor folosi peste 120 de utilaje pentru asigurarea colectării selective a deșeurilor și transportul separat al acestora, dotate cu sisteme de monitorizare și cântărire.
Colectarea selectivă impune ca punctele de precolectare din mediul urban și rural, zona de blocuri, să fie dotate cu recipienți pe culori:
galben pentru colectarea deșeurilor de plastic și metal;
albastru pentru deșeurile de hârtie.
sticla se va precolecta în recipienți de tip clopot.
în eurocontainerele negre, se vor depozita deșeurile menajere, fracția umedă.
Pentru zona de case, atât în mediul urban, cât și în cel rural, fiecare gospodărie va primi:
o pubelă de 120 l pentru deșeurile din plastic/metal;
câte un sac de 120 l pentru hârtie/carton.
Deșeurile reciclabile vor fi preluate, individual, din „poartă în poartă”, cu o frecvență de colectare de două ori pe lună.
Restul deșeurilor vor fi ridicate în zona de blocuri, mediul urban, zilnic, iar în mediul rural, o dată pe săptămână.
"Colectarea selectivă a deșeurilor devine de astăzi un efort comun, al tuturor dâmbovițenilor. Pe această cale, adresez o rugăminte tuturor cetățenilor să ne sprijine în efortul comun de atingere a țintelor de reciclare, care nu pot fi îndeplinite decât printr-o colectare selectivă la sursă. Aceasta presupune să depozităm deșeurile pe fracții distincte, conform destinației recipienților, nu în amestec. Sunt convins că, prin colectarea selectivă a deșeurilor, răspundem așteptărilor tuturor dâmbovițenilor. Am creat infrastructura necesară colectării selective; acum, depinde doar de noi să o folosim așa cum trebuie. Colectarea selectivă este un pas important pentru sănătatea noastră, a copiilor noștri, este despre ceea ce lăsăm în urma noastră.
Și sunt sigur că vrem să lăsăm în urma noastră un mediu curat!", a precizat președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan.