Pentru creşterea gradului de siguranţă al cetăţenilor, în perioada vacanţei de vară, jandarmii dâmboviţeni vor avea o prezenţă activă în judeţul Dâmboviţa, fie prin misiunile zilnice, fie prin organizarea unor activităţi preventiv-informative în zonele cele mai frecventate de dâmboviţeni.

Totodată, se va avea în vedere asigurarea măsurilor de ordine publică pe timpul manifestărilor cultural-artistice, sportive şi religioase ce vor avea loc în perioada următoare, a precizat într-o conferință de presă, colonel Matei Viorel, împuternicit inspector șef al IJJ Dâmbovița.

"Acţiunile preventive au debutat în iulie şi se vor desfăşura pe toată durata sezonului estival.

Principalele subiecte ce vor fi aduse în discuţie, vor viza prevenirea furturilor din locuinţe sau autoturisme, din genţi şi buzunare, a altor furturi specifice sezonului estival, precum şi recomandări preventive adresate părinţilor şi bunicilor referitoare la siguranţa copiilor.

Jandarmii vor pune accent pe prevenirea infracţiunilor şi pe supravegherea minorilor în special în zonele aglomerate, tocmai pentru că aceştia sunt în vacanţă şi petrec mai mult timp în aer liber.

Pe timpul activităţilor de prevenire jandarmii vor distribui pliante ce conţin o serie de recomandări, atât pentru părinţi, cât şi pentru copii, precum:

  • supravegheaţi-vă copiii în permanenţă; învăţaţi-i cum trebuie să reacţioneze în cazul în care se rătăcesc; asiguraţi-vă că vă cunosc numărul de telefon şi adresa de domiciliu;

  • nu lăsaţi copiii să se joace nesupravegheaţi în zona piscinelor, râurilor, locurilor aglomerate etc;

  • învăţaţi-i să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă, iar în caz de nevoie să ceară sprijinul unui adult;

  • asiguraţi-vă corespunzător locuinţele;

  • acordaţi o atenţie deosebită bunurilor şi obiectelor personale;

  • apelaţi, în caz de urgenţă, numărul unic 112 sau sesizaţi cea mai apropiată patrulă de ordine şi siguranţă publică în situaţia producerii unor fapte antisociale.

Deasemenea se vor aborda următoarele teme:

  • Reguli generale de conduită în zona montană cu accent pe respectarea traseelor turistice şi a indicaţiilor primite de la autorităţile cu atribuţii în domeniu;

  • Respectarea prevederilor legale referitoare la campare şi picnic, reguli prevăzute de Legea nr. 54/2012 privind desfăşurarea activităţilor de picnic;

În acest sens, se vor purta discuţii libere cu elevii din taberele şcolare aflate pe raza judeţului", a arătat șeful IJJ Dâmbovița.