Şeful DSU, Raed Arafat, a anunţat, luni seară, că s-a emis un ordin pentru ca toate internările să fie suspendate timp de 30 de zile. Potrivit News.ro, prevederile nu se aplică urgenţelor, femeilor însărcinate, pacienţilor oncologici sau celor care trebuie să facă dializă.

Decizia a stârnit reacții virulente.

 Președintele executiv al PSD Dâmbovița, senatorul Titus Corlățean, a declarat, la un post național de televiziune, că măsura aceasta nu doar încalcă dreptul cetățenilor la sănătate, dar reprezintă o crimă.

"Dreptul la sănătate este egal garantat pentru toți, și în Constituție, și în tratate internaționale. Toți sunt contributori, plătesc taxe și impozite și toți au dreptul, indiferent de gravitatea bolii, să fie tratați. În această situație, în care se pune o presiune uriașă pe medici care n-au un criteriu omogen legat de ceea ce este sau nu o urgență, se pune această presiune pe medici ca ei să decidă, deși guvernanții au decis. Vom avea situații potențiale în care bebeluși sau oameni în vârstă nu vor avea acces la actul medical. Anul trecut a fost această grozăvie și este o crimă, respingerea actului medical pentru oameni care, la acel moment aveau boli de tipul cancer", a declarat Corlățean. "Decizia asta care este, evident, luată la disperare pentru că guvernanții sunt depășiți și vin cu această aberație care încalcă dreptul la sănătate al multor milioane de cetățeni români pune în prim plan lipsa de responsabilitate a unor guvernanți incompetenți și depășiți", a mai punctat acesta.