Problemele cauzate de creșterea explozivă a prețurilor devin tot mai apăsătoare. Nici cei care lucrează în agricultură nu sunt ocoliți de efectele crizei care se face simțită tot mai mult.

"Noi avem cele mai mici subvenții din Uniunea Europeană în ceea ce privește agricultura, ca să nu mai vorbesc de pomicultură care este pe ultimul loc", semnalează Mihai Istrate, consilier județean PSD, antreprenor în acest domeniu. El se arată îngrijorat de evoluția fulminantă a prețurilor și de viitorul incert al agricultorilor.

 

"Prețurile explodează de la o zi la alta. Vreau să vă spun că, pentru a produce o tonă de grâu, performant, nu vorbim de grâu pe care să-l cosim, se consumă în medie 25 kg de azot, 15 kg de fosfor și 23 kg de potasiu. Fără aceste îngrășăminte producția scade la 50%. Prețurile cresc cu 200 - 300 euro la tonă pe săptămână, pe lângă faptul că nu se găsesc. Se va ajunge ca, pentru 1 ha de grâu, să consumi 6000 de lei doar pentru îngrășăminte chimice. La energie electrică, prețurile au crescut aproape de patru ori. Deci, ce agricultură să mai faci.  Știți că este o poveste la noi... cu fructele, cu merele... că vin mere din Polonia, din Ungaria. Noi avem cele mai mici subvenții din Uniunea Europeană în ceea ce privește agricultura, ca să nu mai vorbesc de pomicultură care este pe ultimul loc.  Ați mai trecut spre Malu cu Flori, spre Câmpulung și poate ați văzut la Tătărani, la Gheboieni, la Izvoare cum țăranii noștri și-au făcut plantații intensive, au adus sisteme de irigații, oamenii chiar au investit. Problema este că se termină luna martie, prima lună de primăvară, și am aflat de la fermieri că toți au beciurile pline de mere. Nu au cui să le vândă nici cu 50 de bani, nu au cui! Deci,vă dați seama în ce situație sunt oamenii? Vă dați seama că într-o plantație pomicolă deja au început tăierile, vor începe cu insecticidele și cu tratamentele... care înseamnă cheltuieli”, spune vicepreședintele PSD Dâmbovița, Mihai Istrate.