- În timp ce primarii de comune cer disperați interveția Guvernului pentru plata facturilor împovărătoare la utilități, edilii de municipii susțin că singura soluție pentru a acoperi plata acestora o reprezintă tăierea investițiilor.
Primarii de orașe și comune au început să se plângă de faptul că bugetele le permit să plătească facturile la utilități doar șase luni. Ei dau vina pe majorarea prețurilor la gaz, energie și carburant, creșterea fiind de trei-patru ori față de 2021. Aceștia cer intervenția Guvernului, pentru a face față situației.
Președintele Asociației Comunelor din România, Emil Drăghici, primar independent în Vulcana Băi, județul Dâmbovița, susține că facturile venite pentru școli sunt de trei ori mai mari decât în 2021. Deși au fost luni de iarnă, temperaturile au fost mai blânde față de alți ani, dar costurile au fost tot mai mari, spun edilii.
În ianuarie, februarie și martie au fost bani pentru plata facturilor, deoarece noul buget abia a fost aprobat.
„Nu știu dacă putem asigura cheltuielile cu utilitățile și după luna iulie. Bugetul se termină cu siguranță la jumătatea anului. Situația e gravă în toate comunele. Pentru toată lumea va fi o problemă. În cel mai fericit caz, după 1 iulie nu vom mai avea bani pentru plata utilităților”, a declarat Drăghici pentru Europa Liberă. "Majorarea trebuie acoperită de guvern. Nu are cum să nu vină guvernul, e imposibil. E imperativ necesar. Fără intervenția guvernului nu mai avem școli cu lumină și încălzire în toamnă. Așteptăm banii”, a mai afirmat Emil Drăghici.
Primarii spun că evită să taie banii de investiții și așteaptă sprijin de la Palatul Victoria.
Dorinel Soare (PSD), primar în comuna Niculești din județul Dâmbovița, președinte al filialei județene a Asociației Comunelor, recunoaște că situația este foarte gravă. El s-a arătat îngrozit de prețurile foarte mari plătite pentru electricitate și a crezut că totul este o greșeală.
„Deocamdată mai avem ceva bani, dar, în cel mai scurt timp, vom rămâne fără resurse financiare pentru că prețurile au luat-o razna”, a spus edilul pentru Europa Liberă.
„Am vorbit cu doamna contabil să îi întrebe pe ăștia dacă prețul e real. Să întrebe la Electrica ce este cu facturile acestea, sunt greșite? Mi se par foarte mari, era enorm”, a spus edilul.
Soare a transmis că banii ajung până „în vară” și susține că situația se multiplică la nivelul mai multor primării de comune din România.
„Sunt primari care nu au de unde să scoată banii. Nu ne-am gândit că va crește așa, de patru ori prețul”, a mai afirmat Dorinel Soare.
"Nu ne pot lăsa în bătaia vântului. Unii fac punga mare și noi sărăcim. Guvernul a spus că vom face, vom drege, așteptăm”, transmite primarul Soare.
Întrebat de ce nu reduce salariile în primăria sa, primarul Soare spune că veniturile primarului și ale viceprimarului au rămas la nivelul din 2018, deși prețurile au crescut în ultimii ani.
„Nu poți să tai salariile când cresc prețurile peste tot. La noi nu a crescut prețul pâinii, uleiului? L-am întrebat pe premier de ce nu ne crește salariile, dar nu a știut să răspundă”, a dezvăluit primarul din Niculești.
În marile municipii, bugetele sunt mai generoase, iar primarii susțin că singura soluție pentru a acoperi plata facturilor o reprezintă tăierea investițiilor.