Astăzi, 3 mai, marcăm Ziua Mondială a Libertății presei. În fiecare an, în această zi, ca profesioniști, sărbătorim principiile fundamentale ale libertății presei: dreptul fundamental la liberă exprimare, liberul acces la informație, libertatea, independența și pluralismul instituțiilor media în societățile democratice.
Valorile jurnalismului fac posibilă o democrație reală, sănătoasă. Ne ajută să nu ne rătăcim în haosul de informație în care trăim, căci marele pericol este să afli lucrurile greșite. Cititorii noștri merită să știe adevărul, fie că este plăcut sau mai puțin plăcut.
Presa este esențială în vremurile în care trăim. În perioade de criză, este nevoie de o presă puternică, independentă, sănătoasă, profesionistă. Imaginați-vă scenariul distopic al unei lumi fără presă și jurnaliști în care informațiile vin doar de la instituții și politicieni! Periculos! Presa transmite informațiile statului pentru ca oamenii să fie în siguranță, dar tot presa este cea care trebuie să studieze cu atenție de ce statul ia anumite măsuri și cât cheltuie pentru ele. Jurnalismul joacă un rol esențial într-o democrație și aduce poveștile tuturor acolo unde contează: în atenția publicului.
Nimeni nu vorbește despre dificultățile cu care se confruntă jurnaliștii în perioada pe care o tranzităm, însă, ne pasă de oamenii pentru care scriem și căutăm să mergem mai departe.
Meseria noastră este să știm! Și dacă nu știm, să aflăm! Și dacă aflăm, să informăm publicul corect!
Îngrijorătoare informația că România scade cu 8 poziții și ajunge pe locul 56 în ierarhia țărilor din indexul libertății presei pe anul 2022, după ce doi ani la rând (2020 și 2021) s-a situat pe locul 48. Statul român iese din categoria țărilor cu o „situație satisfăcătoare” a presei și se clasează în categoria celor cu o „situație problematică”. Indexul libertății presei pe anul 2022 a fost publicat pe 3 mai, de Organizația Reporteri fără Frontiere (RSF). Presa românească a fost devansată de cea a Republicii Moldova, care urcă pe locul 40.