Conducerea Consiliului Județean Dâmbovița a participat astăzi, 9 mai 2022, la ceremonialul militar - religios organizat la Monumentul Eroilor, din Cazarma 331 de la Teiș, dedicat Zilei Independenței de Stat a României, Zilei Uniunii Europene și Zilei Victoriei Națiunilor Unite.

Evenimentul a cuprins o ceremonie militară şi religioasă, intonarea Imnului Naţional al României, intonarea Imnului Europei, alocuţiuni cu privire la simbolistica zilei de 9 mai, precum şi depuneri de coroane şi jerbe de flori.    

La eveniment au participat: președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, vicepreşedinții CJD, Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, secretarul general al județului Dănuț Nicolae Popa Stănescu, subprefecții judeţului Dâmboviţa, Ioan Corneliu Sălișteanu și Adrian Chițescu, viceprimarii Municipiului Târgovişte, Monica Ilie și Cătălin Rădulescu, reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Târgoviștei, Garnizoanei, Ministerului Administrației și Internelor, instituțiilor deconcentrate, cadre militare active, în rezervă şi retragere, veterani de război și cetățeni ai Municipiului Târgoviște.

Cu acest prilej, președintele Corneliu Ștefan a transmis:

„Istoria acumulată în secole şi transferată, ca moştenire, de-a lungul atâtor generaţii, vine astăzi să ne amintească cine suntem, ce suntem şi care este menirea noastră în acest spaţiu.

Ziua de 9 Mai are pentru poporul român o triplă semnificaţie. Pe lângă Ziua Independenţei - proclamată în 1877, românii sărbătoresc Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, la 9 mai 1945, dar şi Ziua Europei.

Aducem astăzi un pios omagiu tuturor celor căzuţi pe câmpurile de luptă, care au contribuit la obţinerea independenţei de stat, înfăptuirea Marii Uniri şi contribuţia la victoria aliaţilor - rezultatele directe ale acţiunii ferme a armatei în slujba poporului român.

Este o onoare și un privilegiu pentru mine să particip astăzi, la această manifestare, când la 9 mai 1877 Mihail Kogălniceanu declara în Parlament că: „Voim să fim independenți, pentru că voim să trăim cu viaţa noastră proprie, pentru că nu voim să mai pătimim pentru greșelile altora, pentru că voim ca la gurile Dunării de jos să fie un bulevard în contra rezbelului.”

Privirea într-un trecut care ne determină prezentul mă face să înţeleg acel viitor către care ne îndreptăm cu speranţă.

Eroii neamului nostru au un loc binemeritat în sufletele românilor, care au înălţat de fiecare dată la rang de virtute datoria, credinţa şi onoarea de a apăra până la sacrificiul suprem pământul strămoşesc şi fiinţa neamului românesc.

Sărbătoarea acestei zile este un bun prilej de a ne reaminti importanţa valorilor şi principiilor care stau la baza Uniunii Europene şi permanenta lor actualitate.

La 72 de ani de la declaraţia Schuman, avem astăzi ocazia de a sărbători o Uniune la a cărei dezvoltare ne aducem şi noi contribuţia, de la 1 ianuarie 2007. Iată că, de 15 ani, sărbătorim Ziua Europei nu din afară, ci din interior, în calitate de cetăţeni ai Uniunii Europene cu drepturi şi obligaţii depline.  

Închei mesajul meu prin a vă transmite, dumneavoastră şi familiilor dumneavoastră, multă sănătate, fericire, putere de muncă şi să avem parte de tot ceea ce este mai bun!”

Manifestările s-au încheiat cu defilarea gărzii de onoare și depunerea de coroane și jerbe de flori la Monumentul Eroilor.

În fiecare an, pe 9 Mai, 27 de state și aproape 500 de milioane de cetățeni sărbătoresc Ziua Europei.