Astăzi serbăm Ziua Ministerului Afacerilor Interne.

Astăzi este ziua lor, ziua celor pentru care faptele vorbesc, pentru care onoarea și profesionalismul sunt mai presus de orice, pentru care patriotismul, corectitudinea și solidaritatea fac parte din fișa postului – este ziua angajaților din Ministerul Afacerilor Interne.

Astăzi îi sărbătorim și le mulțumim pentru tot efortul depus tuturor polițiștilor, pompierilor, jandarmilor, polițiștilor de frontieră, aviatorilor și tuturor angajaților din subordinea Ministerului Afacerilor Interne. De mai bine de un secol și jumătate aceste instituții au trecut prin sute de reorganizări și reforme, însă au avut mereu o misiune pe care nu au abandonat-o: ordinea publică, siguranța națională, protejarea cetățenilor și protejarea frontierelor de stat, s-au asigurat că legea este lege pentru toți, este respectată și aplicată conform normelor în vigoare. Pe toți acești oameni îi caracterizează curajul și faptele mărețe pe care le întreprind zi de zi. În 1862 au fost contopite Cancelariile Ministerului de la București și Iași și s-au pus, astfel, bazele înființării unui singur Minister de Interne, cu sediul în Capitală.

Ministerul Trebilor din Lăuntru devine instituția însărcinată cu conducerea administrației generale a țării, realizarea ordinii interne și siguranței statului, precum și coordonarea unor importante sectoare de activitate socială și economică. Sunt onorată că am avut ocazia să lucrez de-a lungul anilor cu aceste instituții, am apreciat respectul pentru lege și cetățeni.

Îi asigur, că din calitatea de Prefect, le voi fi aproape și voi contribui la bunul mers al „trebilor interne”, pentru ca fiecare cetățean să fie în siguranță și să aibă încredere că, de fiecare dată când va avea nevoie de ajutor – îl va găsi în instituțiile statului. La mulți ani, MAI!

Prefect, Claudia GILIA