Prefectura Județului Dâmbovița, ”garantul implementării proiectelor pe energie”, a organizat astăzi, în premieră, o întâlnire cu cei care gestionează zona de energie electrică (S.C. Electrica S.A.) și cu beneficiari – UAT-urile din județ. Inițiativa este una lăudabilă pe fond, ținând cont de contextul actual, de nenumăratele pene de curent de care cetățenii se plâng tot mai des, explozia prețurilor la energie, etc. Pe de altă parte, însă, deficiențe mari în organizare, întrucât discuțiile s-au purtat cu ușile închise, jurnaliștii nefiind invitați.
Criza energetică ne privește și ne afectează pe toți! Întâlnire importantă, la Dâmbovița, ținută cu ușile ÎNCHISE!
Ar fi fost cu siguranță, mult mai interesant de aflat la fața locului, direct de la factorii decidenți, problemele cu care se confruntă atât gestionarii zonei de energie electrică, dar și reprezentanții UAT-urilor, și nu informații lacunare puse într-un comunicat sec. Am fi putut constata la fața locului ce anume i-a plictisit pe unii dintre primarii prezenți de aproape că moțăiau sau aveau cu totul alte preocupări în timpul discuțiilor (vezi foto).
Pentru informarea publicului, redăm mai jos conținutul comunicatului de presă:
”Județul Dâmbovița are 11 mii de km de rețea electrică și zeci de proiecte cu finanțare europeană, guvernamentală sau locală pe energie. Pentru a gestiona un asemenea volum de muncă, am decis, în premieră, să invităm astăzi, împreună cu Președintele Consiliului Județean, domnul Corneliu Ștefan, atât pe cei care gestionează zona de energie electrică (S.C. Electrica S.A.), cât și pe beneficiari – UAT-urile din județ. Sunt multe probleme în implementarea proiectelor și ele nu-și pot găsi rezolvare decât prin dialog, înțelegere și colaborare. În acest moment, UAT-urile susțin că există probleme ce țin de întârzierile în obținerea avizelor tehnice de racordare, extinderea rețelelor de iluminat public, instalarea de panouri fotovoltaice, întreruperile accidentale, comunicarea dintre sucursala de Distribuție a Energiei Electrice Dâmbovița și comunitățile locale din județ. Instituția Prefectului, și în acest caz, rămâne un liant între cele două părți, deoarece ne dorim ca în această iarnă, și cu precădere în această criză energetică din regiune, dâmbovițenii să nu rămână fără curent sau să fie împinși să plătească facturi uriașe. Proiectele europene nu se implementează pocnind din degete, ele trebuie susținute de toate autoritățile locale și, acolo unde putem ajuta, să ne implicăm fiecare în limita competențelor și atribuțiilor. La întâlnirea de lucru au participat: doamna Rodica Mihaela Suciu, director general al Distribuției Energie Electrică România, Adrian Margin, director Servicii Clienți în cadrul DEER, domnul Horațiu Pușcaș, manager în cadrul DEER și domnul Eduard Bănică, directorul general al Sucursalei DEE Dâmbovița. Am identificat o serie de soluții în a îmbunătăți comunicarea dintre cele două părți și a descentraliza o serie de servicii. În acest caz, nu vorbim despre interesul unuia sau altuia, ci de securitatea energetică a fiecărui dâmbovițean. Problemele nu trebuie aruncate de la unul la altul, ci rezolvate la masa dialogului.”
(Prefect, Claudia GILIA) Biroul de Presă al Instituției Prefectului - Județul Dâmbovița
- Details
- DB24News