După cum se știe, data de 26 septembrie este Ziua Internațională a Munților Carpați, zi reprezentând un eveniment responsabil care stimulează colaborarea statelor pe care se desfăşoară cel de-al doilea mare lanţ muntos din Europa, colaborare care își propune a elabora şi a promova diverse programe şi reţele ecologice ale calităţii managementului durabil al biodiversităţii.
Munții Carpați reprezintă un lanț muntos, aparținând marelui sistem muntos central al Europei. Carpații, cuprinși între Bazinul Vienei (care-l separă de lanțul alpin) și culoarul Timocului (care îl separă de Stara Planina, în Peninsula Balcanică) formează un arc cu o lungime de 1.500 km și lățimea maximă de 130 km. Munții se întind pe teritoriul a opt state: Austria, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Ucraina, România și Serbia, țara noastră deținând aprox. 40% din lanțul carpatic.
Pentru a asigura protecţia patrimoniului natural şi cultural al Munţilor Carpaţi, România a ratificat Convenţia cadru privind protecţia şi dezvoltarea durabilă a Carpaţilor prin Legea nr. 389 din 19.10.2006. După ratificarea şi de către Serbia, la 10.03.2008, Convenţia a fost adoptată de către toate cele şapte state carpatice semnatare: Cehia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia şi Ucraina. Principalul organism decizional al Convenţiei este reprezentat de Conferinţa Părţilor, a cărei activitate este susţinută prin înfiinţarea unor organe subsidiare şi a unui Secretariat permanent.
Obiectivul general al Convenţiei îl reprezintă cooperarea pentru păstrarea şi dezvoltarea durabilă a Carpaţilor în vederea îmbunătăţirii calităţii vieţii populaţiilor locale şi a conservării valorilor naturale şi culturale. Convenţia crează cadrul general de cooperare între statele semnatare pentru diverse domenii de reglementare, precum: conservarea biodiversităţii, amenajarea teritoriului, managementul resurselor de apă, agricultură şi silvicultură, transport, turism, industrie şi energie. Ariile protejate din reţea sunt reprezentate de: 38 parcuri naţionale, 52 parcuri naturale sau arii de protejare a peisajului, 20 rezervaţii ale biosferei şi aproximativ 200 alte arii protejate mai mici. Stabilirea Reţelei de Arii Protejate din Carpaţi a fost sprijinită în mod oficial de Reţeaua Alpină de Arii Protejate (ALPARC), de către Germania şi Principatul de Monaco încă din anul 2003, iar acţiuni comune au început din anul 1999.
Cel mai înalt vârf al întregului lanț Carpatic este vârful Gerlachovský, 2.655 m, în Slovacia - Munții Tatra. În Polonia, cel mai înalt vârf este vârful Rysy (2.499 m), în Ungaria, cea mai înaltă cotă se înregistrează în vârful Kékes, de 1.014 m, în Ucraina cel mai înalt este Vârful Hovârla (2.061 m), iar în România este vârful Moldoveanu de 2.544 m, situat în Munții Făgăraș din Carpații Meridionali.
Montaniarzii dâmbovițeni, grupați în jurul Asociației Chindia Jurasic Park au cucerit cea mai mare parte a acestor vârfuri:
-
vârful Kékes -1014 m / Ungaria – noiembrie 2013
-
vârful Rysy – 2499 m / Polonia – iunie 2014
-
vârful Moldoveanu – 2544 m / România – august 2014
-
vârful Gerlachovský - 2.655 m / Slovacia – iulie 2015
În această toamnă era programată ascensiunea vârfului Hoverla/Hovârla din Ucraina, dar, datorită condițiilor meteo din zona de nord, cât și datorită unei anume conjuncturi geopolitice, data expediției a fost decalată. Totuși, pentru a aduce un omagiu acestei impunătoare forme de relief care ocupă mai bine de o treime din suprafața României, „dinozaurii” dâmbovițeni au invitat la ei „acasă”, în Bucegi, un mic grup de prieteni din județele Neamț și Bacău cărora le-au prezentat frumusețile din zona superioară a văii Ialomiței.
În data de 25 septembrie a fost parcurs „platoul” Bucegilor, de la Piatra Arsă la vârful Omu (cu coborîre pe valea Obârșiei), iar în ziua aniversară a fost străbătută mirifica vale a Horoabei, tura încheindu-se cu vizitarea Peșterii Ialomiței.
O frumoasă promovare a bogăţiilor naturale ale județului nostru, prezentare făcută unor montaniarzi veniți de la poalele Ceahlăului. În luna octombrie, activitatea montană a Asociaţiei Chindia Jurasic Park va continua prin organizarea, tot în Bucegi, a unei tabere tematice, intitulată "Tineri voluntari în Munţii Bucegi" acțiune finanțată de Direcția pentru Sport și Tineret Dâmbovița, acțiune la care vor participa 30 de tineri din județul nostru.
La ceas de sărbătoare, mesajul nostru este simplu:
La mulți și curați ani, munților Carpați!
Nicolae Posta
Președinte
Asociaţia Chindia Jurasic Park