•    Cât de vulnerabili suntem în fața unui tragedii asemănătoare cu cea din Turcia și Siria!

 

         Cutremurele catastrofale din Turcia și Siria, dar și cele care au zguduit România în ultimele zile, au speriat o lume întreagă și se ridică tot mai multe semne de întrebare cu privire la capacitatea statului de a-și proteja cetățenii în cazul unor situații devastatoare provocate de un seism de magnitudine mare. 

România nu este o ţară ferită de cutremure. Vrancea este una dintre cele mai active zone seismice din Europa, care provoacă totodată printre cele mai puternice şi distructive cutremure. România are risc seismic major în privinţa cutremurelor de 6-7 grade pe scara Richter, care, alături de adâncimea relativ mare la care se produc, sunt extrem de periculoase, în special pentru blocurile din oraşele aflate în raza directă de propagare. 

Statistic, cutremure cu magnitudinea de 6 grade apar în Vrancea la aproximativ 10 ani, în timp ce seisme de 7 grade la fiecare 33 ani, iar cele cu magnitudinea de peste 7,5 grade la fiecare 80 de ani. Ultimul seism de peste 7 grade (7.1 grade pe scara Richter) a fost pe 30 August 1986, în urmă cu 35 de ani, potrivit zf.ro.

”În situații excepționale, e nevoie de măsuri excepționale”, a declarat prim-vicepreședintele PSD Dâmbovița, senatorul Titus Corlățean, în cadrul unei emisiuni la o televiziune națională, unde s-a dezbătut, printre altele, și acest subiect. Liderul social-democrat crede că este nevoie de o strategie pe care statul român trebuie să o aplice fără întârziere.

”Faptul că aceste lucruri se întâmplă într-un moment de criză economică, socială, de război, energetică, deci lucruri foarte greu de gestionat mai ales când ai foarte multe locuințe cu bulină, e nevoie de măsuri excepționale. Statul trebuie să se miște pe cât posibil de rapid cu un șef de proiect, cu o coordonare și cu un comandament politic și cu experți, cu o strategie și cu resurse alocate, fără politizarea subiectului. Dacă se ajunge a bătălie politică, nu rezolvăm problema. Statul n-ar trebui să aștepte prea mult”, a arătat acesta.

Ultima oră: Un seism cu magnitudinea 5,7 Richter s-a produs, marți, 14 februarie, după-amiaza în judeţul Gorj, a fost urmat, până acum, de trei replici. Potrivit autorităților, nu există victime în urma cutremurelor de marți, dar s-au înregistrat mai multe pagube materiale.