O ședință a Consiliului Științific a Parcului Natural Bucegi care a avut loc zilele trecute, în localitatea dâmbovițeană Moroeni, a generat o serie de discuții vii în rândul celor interesați de dezvoltarea zonei turistice din munte.
Președintele Asociației turistice Peștera-Padina, Valentin Calcan, a tras un semnal de alarmă cu privire la acest eveniment pe care îl consideră netransparent și care, în opinia sa, ar duce și la o posibilă blocare totală a dezvoltării Stațiunii Turistice Peștera-Padina.
”Am aflat cu surprindere că, săptămâna trecută, ați organizat o ședință în localitatea Moroeni la care a fost invitat primarul localității pentru a dezbate noul Plan de Management al Parcului Natural Bucegi, zona județului Dâmbovița. Am înțeles că au fost discuții libere, fără o propunere din partea Administrației PNB, document de lucru și analiză. De asemenea, Consiliul Județean Dâmbovița, nu a fost invitat și nici reprezentanții Asociației noastre sau alți reprezentanți ai celor care au investiții în Stațiunea Turistică Peștera-Padina. De altfel am căutat pe website-ul dvs http://www.bucegipark.ro/en/ unde apare că este în construcție și niciun document nu se află în dezbatere. Reamintesc că primul Plan de management al PNB este expirat din anul 2018 și încercările fostei administrații de a ajunge la un consens cu toate părțile interesate spre a elabora un nou Plan au fost doar de formă, fără o intenție reală în a rezolva gravele probleme apărute în timp. Am speranța că dvs. o să tratați cu maximă responsabilitate elaborarea acestui extrem de important document și o să armonizați atât pozițiile administrației județene Dâmbovița care investește în realizarea unui nou PUZ al Stațiunii de Interes Național Peștera-Padina, al administrației Comunei Moroeni care investește în realizarea noului PUG dar și pozițiile persoanelor private fie ele fizice sau juridice. Nu se poate să elaborați un document ce va trebui însușit și respectat inclusiv în intravilanul localității Moroeni și mă refer la Stațiunea Peștera-Padina fără consultarea proprietarilor. Cu ocazia întâlnirilor organizate de fosta administrație a PNB în anii 2018 ; 2019 v-am trimis mai multe amendamente la care, din păcate, nu am primit niciodată răspuns. Avem rugămintea să ne spuneți dacă le mai aveți în arhivă sau, să vi le retrimitem noi. În încheiere, reamintesc faptul că din partea Asociației Turistice Peștera-Padina, SC Grupul Industrial Alca srl ( Hotel Peștera) este membră în Consiliul Consultativ de Administrare al Parcului Natural Bucegi (Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr 653/2016). Din păcate nu ați mai convocat acest Consiliu din anul 2019 ! Așteptăm cu mare interes convocarea unei întâlniri cu privire la noul plan de management unde cel puțin pentru partea județului Dâmbovița a PNB să participe toții factorii implicați”, a arătat Calcan.
- ”Intoxicare gratuită și naivă?!”
Contactat telefonic, directorul Parcului Natural Bucegi, Alexandru Colțoiu, susține că este o intoxicare, însă, confirmă indirect faptul că reprezentanții CJD și ai Asociației Turistice Peștera-Padina nu au fost invitați la această ședință.
”Săptămâna trecută, s-a organizat o ședință de Consiliu Științific în care s-au analizat mai multe solicitări din partea unor beneficiari. Au fost prezenți reprezentanți de la primăriile Moroeni, Sinaia și Râjnov care au prezentat niște proiecte. Noi am trimis, acum câteva luni, către toate UAT-urile care se regăsesc pe teritoriul ariei protejate invitații ca ei să ne prezinte modificările pe care le doresc, actualizări, corecturile zonării interne. Nu a fost o ședință în care se aprobă Planul de management, au fost investiții care s-au analizat. Este o intoxicare care se face la nivelul județului cum că nu au fost invitați. Noi am invitat și Consiliul Județean în mai multe rânduri să ne prezinte draft-ul lor de proiect pentru PUZ și toate UAT-urile au fost invitate să ne prezinte solicitările lor acum 3 luni de zile.
Nu a fost o ședință secretă, a fost o ședință ordinară a Consiliului științific, for care se reunește de 2 ori pe an și, excepțional, când sunt proiecte mari de analizat. Deci, nu a fost niciun secret. Au fost invitații trimise cu o săptămână înainte, solicitări pentru a pune la dispoziția noastră informațiile pentru a le introduce în planul de management acum 3 luni. Este o intoxicare pentru că nu ni s-a luat, în primul rând, nouă un punct de vedere. Noi, chiar astăzi, am trimis o solicitare către Consiliul Județean în care am și menționat lucrurile acestea, am purtat un dialog cu președintele CJD pe această temă, dânsul a rugat să vadă alte informații, i le-am transmis. Dar, v-am spus, intoxicarea este gratuită și naivă”, ne-a declarat acesta. El susține că nu poate fi vorba despre blocarea dezvoltării stațiunii turistice de interes național Peștera-Padina.
”Nu este adevărată această afirmație, există un PUZ în lucru, noi am invitat în mai multe rânduri să ne prezinte acest PUZ, sunt proiecte și dezvoltarea Stațiunii Padina Peștera se face, dar treptat. Așteptăm să ne prezinte cineva acel PUZ. Avem toată deschiderea pentru a promova patrimoniul natural, pentru a se dezvolta conform legilor de protecție a naturii. Nu avem probleme cu oameni, cu instituții, există comunicare”, a mai precizat acesta.