Medicamentele generice, mai ieftine decât cele inovative, trebuie să ajungă la pacienții care au nevoie de ele, este de părere deputata de Dâmbovița, Carmen Holban.
Ministerul Sănătății a inițiat un proiect de lege prin care se dorește micșorarea taxei clawback la medicamentele generice, de la 20% la 15%.
Acest lucru va ajuta producătorii afectați de creșterea cheltuielilor de producție din cauza tarifelor mari la energie, transport, materii prime, dar şi ambalaje, care au ajuns, în unele situații, mai mari cu 300%.Conform estimărilor Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, peste 3.000 de medicamente generice au dispărut de piață, iar acest lucru trebuie îndreptat. Vorbim de medicamente vitale pentru românii care suferă de diferite afecțiuni dar care nu dispun de banii necesari cumpărării medicamentelor inovative. Pe de altă parte, au crescut cheltuielile CNAS din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate ca alt efect al dispariției medicamentelor generice de piață, instituția fiind nevoită să compenseze medicamentele mai scumpe.
Carmen Holban salută și susține propunerea ministrului PSD al Sănătății.
”Prin această inițiativă, românii vor avea medicamentele generice în tratamentele recomandate de medicii specialiști, dar se vor realiza și economii suplimentare ce pot fi direcționate către alte nevoi ale sistemului de sănătate național”, arată aceasta.