Programul zilei a IX a:
DUMINICĂ, 11 iunie ora 11:00
Întâlnirile Babel, Q&A (actori, presă, invitați; deschise publicului) Moderator Sanda Vișan - Foaier TTB, 1h 30min Artiștii care au jucat în ziua precedentă răspund la întrebările moderatoarei și ale publicului despre spectacole .
ora 16:00 ECHILIBRU FRAGIL (monodramă în limba engleză) - TTB, Romania - Sala Studio a TTB, 45min Teatru, dans, acrobație, reflecţii asupra relaţiilor artistului cu lumea, singurătatea şi ambivalenţa actorului – iată numai câteva dintre temele propuse. Graniţa dintre glorie şi anonimat, dintre aparenţă şi realitate, dintre profan şi sacru, dintre viaţă şi moarte este la fel de subţire ca sârma pe care dansează acrobatul, iar mersul pe această linie fragilă presupune tot atâtea riscuri ca şi dansul pe sârmă.
ora 17:00 AMAL , regia Jawad al – Asadi, Ministerul Culturii Irak, Irak - Casa Sindicatelor, 1h Piesa vorbeşte despre un subiect umanitar şi o criză ce afectează toate societățile, nu doar în lumea arabă. Irakul a trecut prin multe războaie şi crize politice majore. Femeile irakiene au început să se gândească serios dacă să mai aducă pe lume copii, doar pentru a fi ucişi cu brutalitate. Aceasta constituie o criză umanitară ce trebuie studiată, pentru că țările dezvoltate să găsească soluții. Dr. Jawad Al-Asadi S-a născut la Baghdad, în 1947. Are un doctorat în teatru, obținut la Sofia. Este considerat unul dintre cei mai importanți şi faimoşi regizori şi dramaturgi din Irak şi din lumea arabă. Deține Premiul Prințul Claus. Este fondatorul Teatrului Beirut din Liban. A fost tradus în engleză, franceză şi rusă.
ora 19:30 ÎMPĂRĂTEASA CHINEI - TTB, Târgoviște, România - Sala Mare a TTB, 2h Împărăteasa Chinei este un spectacol dens despre putere, corupție, trădare, crimă, dar și despre feminitate, iubire și despre patriotismul greu de înțeles în secolul al XXI-lea. Este un spectacol despre o femeie excepțională, inteligentă, puternică și seducătoare, care înțelege cu greu că se află la granița unor mari prefaceri pe care nu le mai poate slăvi.
Cine va izbuti să pătrundă în povestea din spatele poveștii va înțelege că nimic din ce trăim azi nu e nou sub soare.
ora 21:30 Festivalul BABEL 2, Documentar Tudor Chirilă, O producție TVR, Sala Mare TTB, 52 min Tudor Chirilă regizor în mai multe teatre din România, profesor al Facultății de Teatru a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, predând cursuri de regie teatru și arta actorului de film, dar și producător al Societății Române de Televiziune (TVR) are mai multe premii obținute de-a lungul anilor în teatru și televiziune. Este unicul teleast din România care a reușit până acum să urce în topul audienței pe segment de grilă cu film documentar (conform măsurătorilor Kantar Media).
„Vama Veche veche” este primul lung-metraj documentar despre legendarul pol al contraculturii din România, binecunoscut în întreaga lume. Prezintă în paralel începuturile locului din Anii ´60 , în plină dictatură comunistă, și ziua de azi- un contrast total. Așadar, filmat în august 2013, a fost finalizat în mai 2015. Pentru că a deranjat o conducere TVR extrem de obedientă, aceasta a inventat pretexte ridicole pentru a opri documentarul de la difuzare. Autorul, regizorul Tudor Chirilă, a desființat cesiunea patrimonială a TVR, conform legislației privind drepturile de autor, filmul devenind din acel moment doar al lui. A fost prezentat în plan internațional, aseară a rulat în premieră națională la Cinematograful Independența din Târgoviște, în cadrul Festivalului BABEL, dar niciodată nu a putut fi urmărit la televizor pe frecvența Televiziunii Naționale.
Mihai Constantin Ranin, managerul Teatrului „Tony Bulandra”, președintele Festivalului BABEL: „Tudor Chirilă este unul dintre cei mai talentați regizori din generația sa, am avut privilegiul să-l cunosc încă de când era mic… Pe lângă spectacolele pe care le-a făcut de-a lungul timpului, în calitate de regizor de teatru, el a fost și unul din profesorii de regie la Universitatea unde predam până ieri, la Babeș- Bolyai și a format generații de regizori. Fiind un tânăr neliniștit și revoltat de tot ce nu este drept pe această planetă, el s-a reinventat și a devenit regizor de film în cadrul Televiziunii Române, fiind un regizor de avangardă, nu în sensul avangardei clasice și în sensul acțiunilor, intervențiilor artistico-sentimentale în documentarele pe care le-a făcut. Ceea ce reușește prin filmele lui este să afirme condiția autorului în societatea contemporană, fie ea și capitalistă, nu comunistă și să-și ceară dreptul la libertatea de expresie și la libertatea de imaginație, dar libertatea de a fi ireverențios față de putere”.
„În 2013 s-a filmat pelicula prezentată în Festival, este o perioadă când eu însămi eram revoluționară și neangajată a Televiziunii Române, dar luptându-mă cu TVR la momentul respectiv… Am văzut filmul lui Tudor aseară și mă întrebat de ce Televiziunea nu l-a difuzat. Filmul a fost difuzat aici, la Târgoviște, în premieră națională. Deci a fost produs de Televiziunea Română, dar nu a fost difuzat chiar de producători… M-am întrebat de ce?! Oare pentru că autorul a filmat la Vama Veche și la plaja nudiștilor? Nu cred. Cred că mai curând spiritul de insurecție față de autoritate, acest spirit care a ghidat realizarea acestui film, acesta că ar fi fost motivul. Pentru că filmul face, într-o manieră inteligentă și percutantă cinematografic, o paralelă între cea fost Vama Veche, un topos al intelectualității românești insurgente, și ce a devenit ea astăzi. (…) Tudor Chirilă încearcă să facă o paralelă, nu trage nici un fel de concluzii, el doar constată și e foarte atent la aspectele comice ale realității de astăzi”, a spus Sanda Vișan, director artistic Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște.
„Am avut această ocazie unică, probabil, să fac primul lungmetraj documentar despre Vama Veche. L-am filmat în august 2013, timp de două săptămâni, a fost finalizat abia în 2015, pentru că a trebuit să înlocuiesc unele muzici, din rațiuni de drepturi de autor… În 2016 TVR l-a oprit definitiv de la difuzare. Am desființat cesiunea patrimonială a TVR pentru acest film cu niște articole din Legea dreptului de autor, au rămas muți de stupefacție… A fost pentru prima dată în România când cineva a invocat acele articole din lege, așa că filmul este acum al meu. Am devenit „oaia neagră” a televiziunii, mi-au interzis alte câteva filme la rând, și pentru alea le-am desființat cesiunea patrimonială, așa că aveți în față pe campionul național al filmului interzis. Asta m-a amuzat… Nu mai am nici un proiect aprobat din 2018, dar eu mă simt bine… Continui să fiu angajatul Televiziunii Române și să iau bani fără să fac nimic”, a precizat Tudor Chirilă.
ora 22:30 Închiderea festivalului - Sala Mare a TTB