Înainte să se aprindă unii sau alții, da, comentariul care urmează este obiectiv, pentru că, în caz contrar, cineva ar fi trebuit să plătească bine de tot pentru asta și chiar nu se întâmplă... Bun, acum că am lămurit acest aspect, să revenim sau... să ne revenim.
Ceea ce urmează să ni se întâmple din punct de vedere al reformelor bugetare, fiscale ș.a.m.d. pentru a evita o criză majoră și instabilitate era previzibil, dar nu înseamnă că e mai puțin dureros. Este fix consecința comportamentului haotic al decidenților încă din timpul pandemiei când au băgat România în sarabanda împrumuturilor fără să se gândească la efectele economice pe termen lung. Cum altfel s-ar explica împrumuturile de zeci de miliarde în care ne-au angajat decidenții pentru a defila în sinistrul spectacol al măștilor, izoletelor, vaccinurilor în cantități halucinante cât pentru viitoarele câteva generații și alte măsuri care s-au dovedit aberante fără vreo explicație a cheltuirii banilor. Deficitul bugetar al României (adică cea mai mare cheltuială care trebuie acoperită anual din împrumuturi guvernamentale) este unul dintre cele mai ridicate din UE, arată cifrele. Peste 30 de miliarde în plus la datoria publică și niciun personaj politic nu a dat vreo explicație pentru asta până acum.
Sublim este faptul că cei care astăzi urlă mai tare pe acest subiect pierd un foarte bun prilej să tacă. Chiar dacă memoria unora este mai scurtă, este necesar să ne reamintim că țintele pe care țara noastră trebuie să le atingă ca să nu pierdem bani din PNRR au fost calculate de fostul premier Cîțu și de foștii parteneri de guvernare de la USR ctitorii PNRR-ului care, printre alte enormități, au ținut să introducă în acest plan pensiile speciale ale magistraților și pensiile de serviciu ale militarilor.
România nu va putea evita măsuri de ajustări fiscale care vor fi dureroase pentru că asta va fi nota de plată a anilor de destrăbălare instituțională pe bani publici și a prostiei endemice. Sarcina ingrată de a-și asuma creșterile de taxe și reducerea cheltuielilor bugetare revine în primul rând PSD-ului (care are vocația eroului de sacrificiu și pare să se simtă confortabil în această poziție) prin Marcel Ciolacu și guvernul pe care îl conduce. Desigur, vor deconta crunt și politic, mai ales că super-anul electoral 2024 este tot mai aproape. Riscul meseriei și al lecțiilor neînvățate, dar nu putem să nu ne uităm și în urmă cu doar 2,3 ani la cei care, astăzi, foarte senini și nevinovați, plâng de mila țării.
Sigur, pe marginea măsurilor pot apărea multe întrebări/semne de întrebare, însă, toate la timpul lor. Vom simți și vom urmări cu atenție care va fi impactul economic al ajustărilor bugetare propuse care se anunță usturătoare și pentru mediul privat.