Președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan,  a semnat, astăzi, alături de premierul Marcel Ciolacu și ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, un contract important pentru județ.

 
”Cu finanțare europeană, Programul Operațional Infrastructură Mare Etapa 2014-2020, depășim prima fază a proiectului prin care vom construi „Instalația de tratare a deșeurilor colectate separat și a centrului de aport voluntar deșeuri de la Șotânga”, o investiție uriașă – 94.500.000 de euro.
Valoarea contractului semnat astăzi, Etapa I, se ridică la aproximativ 36.000.000 de lei. Din această sumă, 22.000.000 de lei reprezintă fonduri europene, diferența fiind contribuția Consiliului Județean Dâmbovița la acest proiect”, precizează șeful administrației județene.
 
Prin acest contract vor fi achiziționate:
- peste 62.000 de unități de compostare individuală;
- 4 autocompactoare de 22 mc și 7 autocompactoare de 16 mc pentru biodeșeuri;
- 2 autocompactoare pentru deșeuri textile;
- soft de management al deșeurilor;
- 75.000 de europubele biodeșeuri de 120l;
- 116.000 de europubele deșeuri recilcabile de 120l;
- 170 de recipiente dedicate colectării textilelor;
- 560 de containere de 1.100 litri pentru biodeșeuri.
 
Etapa a II-a, pentru care se va obține finanțare prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027, are o valoare totală de 87.200.000 euro, iar implementarea acesteia presupune realizarea instalației de tratare a deșeurilor colectate separat, care conține:
- instalație de tratare mecanică a deșeurilor reciclabile, cu sortare semiautomată;
- instalație de tratare mecanică a deșeurilor reziduale;
- linie de tratare biologică prin digestie anaerobă pentru tratarea biodeșeurile colectate separat, cât și a deșeurile cu conținut organic;
- platformă de compostare;
- un centru de colectare prin aport voluntar și stocare temporară a fluxurilor de deșeuri speciale pe amplasamentul de la Șotânga.
 
”Scopul meu și, sunt convins, al tuturor dâmbovițenilor este acela de a reduce impactul negativ asupra naturii. Astăzi, ne-am angajat să investim în tehnologii și practici care vor minimiza poluarea în fiecare localitate a județului Dâmbovița, pentru a lăsa în urmă un mediu curat și sănătos pentru generațiile viitoare. Este un pas mare și încă o dovadă din partea noastră că mediul înconjurător primește atenția și protecția cuvenite”, mai spune Corneliu Ștefan.