Eveniment medical în premieră, la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște! Este vorba despre o procedură nouă cu implicații în salvarea de vieți omenești, a precizat managerul SJUT, dr. Claudiu Dumitrescu. Patru vieți au fost salvate grație unui pacient aflat în moarte cerebrală căruia i-au fost prelevate organele. Procedurile au fost realizate în colaborare cu Spitalul Floreasca din capitală, grație deschiderii cadrelor medicale de la SJUT și a bunăvoinței familiei pacientului aflat în moarte cerebrală. Spitalul Județean nu este acreditat pentru a declara moartea cerebrală a unui pacient și nici pentru a efectua prelevare de organe pentru transplanturi. Managerul Claudiu Dumitrescu a promis că, în următoarele luni, va porni și acțideunea de obținere a unor astfel de acreditari.

 

Acest lucru vine în contextul în care conducerea Spitalului Județean și eu personal, ca manager, ne concentrăm pe stimularea activității tinerilor medici, pe care anii trecuți i-am tot angajat, și pe creșterea calității actului medical și a complexității lui. Avem de data aceasta două tinere anesteziste care s-au ocupat personal de această procedură medicală”, a precizat acesta.

În data de 5 decembrie, la Spitalul Județean Dâmbovița a fost adus în stare gravă un bărbat de 43 de ani. Diagnosticul: hemoragie intracerebrală, se afla în comă profundă. Medicii angrenați în acest caz au făcut tot ceea ce le-a stat în putință pentru a-l salva. După cum a precizat Dr. Diana Bonto, starea pacientului s-a menținut în continuare critică. Ba mai mult, în urma examinării la computerul tomograf, a reieșit că nu se mai poate face nimic, situația se prezenta din ce în ce mai grav, cum a punctat doctorița Bonto, deasupra resurselor neurochirurgicale. În acest context, a fost contactat  pe conferențiarul universitar doctor Liliana Mirea de la Spitalul Clinic de Urgență din București, care și-a dat acordul pentru transferul pacientului aflat în comă profundă în Capitală, în vederea continuării investigațiilor necesare obținerii diagnosticului de moarte clinică. 

Pe 9 decembrie, bărbatul a fost transferat la Spitalul din București, unde au fost inițiate investigațiile care, din păcate, au reconfirmat diagnosticul pus de doctorițele din Târgoviște, de moarte cerebrală. Familia pacientului și-a dat acordul pentru prelevarea de organe, iar  pe 10 decembrie, la ora 4:00 dimineața, s-a efectuat o prelevare multiorgane de la pacientul dâmbovițean de 43 se ani, respectiv  ficatul, rinichii și corneea.

Mă bucur că a fost o inițiativă care a fost acceptată de Spitalul Floreasca și care a fost cu reușită. S-au prelevat rinichii, ficatul și corneea. I-aș îndemna pe aparținătorii care au pacienți în stare gravă în Terapie Intensivă și care ar fi eligibili pentru donarea de organe să fie de acord cu efectuarea acestei procedurii, dacă se ridică suspiciunea diagnosticului de moarte cerebrală, având în vedere că putem salva viețile altor persoane care sunt în mare necesitate”, a precizat Dr. Maria Farca, medic ATI.