În contextul minivacanței prilejuite de ziua de 1 Mai și de Sărbătorile Pascale, în perioada 1 – 6 mai a.c., zilnic, peste 200 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița au fost la datorie și au acționat pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, dar și pentru prevenirea producerii oricăror evenimente care ar putea pune în pericol siguranța comunității.
Printre obiectivele principale ale polițiștilor s-au aflat prevenirea și descurajarea oricăror fapte de natură să tulbure liniștea publică, combaterea infracționalității, precum și asigurarea unei intervenții rapide la evenimente. Precizăm că în această minivacanță nu au fost înregistrate incidente majore care să afecteze siguranța comunității.
Astfel, în cele șase zile, polițiștii de la ordine publică au fost solicitați să intervină la 238 de evenimente, dintre care 137 au fost sesizate prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență. De asemenea, polițiștii au fost sesizați și cu privire la săvârșirea a 136 de infracțiuni, dintre care 75 au fost infracțiuni contra persoanei și 28 contra patrimoniului.
În această perioadă, au fost semnalate 56 de fapte de violență domestică, cele mai multe dintre situațiile înregistrate fiind generate de conflicte spontane produse pe fondul consumului de alcool, a unor neînțelegeri în familie ori a geloziei. Menționăm că în astfel de situații polițiștii emit ordine de protecție provizorii în exercitarea atribuțiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc, fapt pentru care, în perioada de referință, a fost emis un astfel de ordin de protecție provizoriu.
Totodată, în această perioadă, polițiștii rutieri au avut o prezență activă pe principalele drumuri din județ pentru prevenirea încălcării regulilor de circulație, precum și pentru sancționarea cu fermitate a șoferilor care nu au respectat regimul legal de viteză ori s-au urcat la volan sub influența alcoolului sau a altor substanțe interzise. Pentru depistarea acestor șoferi, au fost oprite și controlate în trafic peste 1.200 de autovehicule și au fost testați cu mijloacele din dotare peste 500 de conducători auto. În plus, pentru încălcările de la normele legale, au fost aplicate 936 de sancțiuni contravenționale, a căror valoare totală se ridică la peste 260.000 de lei, dintre care cele mai multe sancțiuni, 611, au fost pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. De asemenea, ca măsură complementară, au fost retrase 37 de certificate de înmatriculare și reținute 69 de permise de conducere, 22 dintre acestea fiind pentru depășirea limitei de viteză, 7 pentru consumul de băuturi alcoolice și 3 pentru consumul de substanțe interzise.
În cele 6 zile, a fost înregistrat un accident rutier soldat cu decesul unei persoane, respectiv, la data de 4 mai a.c., în jurul orei 10:54, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Fieni au fost informați de către personalul medical de la spitalul din Târgoviște cu privire la faptul că o persoană a declarat că a fost lovită de o mașină. Din verificările efectuate, polițiștii au constatat că un bărbat de 40 de ani, din comuna Runcu, în dimineața zilei de 4 mai, în jurul orei 06:50, în timp ce ar fi condus o autoutilitară, pe drumul comunal 134 Runcu – Brebu, ar fi virat către dreapta pe strada Podu-Florii din satul Siliștea, moment în care ar fi acroșat și accidentat un bărbat de 59 de ani, din Siliștea, care s-ar fi aflat în poziția decubit pe partea carosabilă. Pietonul a fost transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, iar, în cursul serii, a decedat. După producerea evenimentului, șoferul ar fi părăsit locul producerii accidentului rutier, fiind identificat de către polițiști la domiciliul acestuia. Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, fiind indicat un rezultat negativ, și i-au fost recoltate probe biologice de sânge. În cauză, polițiștii au întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă și părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia.
De asemenea, este de precizat faptul că, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au acționat, împreună cu reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, pentru verificarea legalității comerțului cu produsele specifice acestei perioade. Astfel, au fost aplicate 32 sancțiuni contravenționale la O.U.G. nr. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, în valoare totală de 196.000 lei și s-a dispus confiscarea a 6.717 lei. Pe de altă parte, s-a dispus și suspendarea activității a patru societăți comerciale, retragerea și distrugerea a 38 de kg carne și produse din carne, fiind aplicate alte 12 sancțiuni contravenționale, în valoare de 70.000 lei, pentru încălcarea prevederilor H.G. nr 984/2005 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.
Amintim și faptul că în dimineața de 3 mai a.c., polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, sub coordonarea unui procuror de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgoviște, au pus în aplicare un mandat de percheziție domiciliară în comuna Aninoasa, la un bărbat, de 52 de ani, ocazie cu care au fost au fost descoperite și ridicate două arme neletale supuse autorizării, un detector de metal și un cartuș cu glonț, letal, cu capsa nepercutată. Din investigațiile efectuate, polițiștii au constatat că armele ar proveni din Spania și ar fi fost introduse în țară fără drept.
Mulțumim cetățenilor care au înțeles să respecte legea și să se bucure în liniște și siguranță de Ziua Internațională a Muncii și Sfânta Sărbătoare a Învierii Domnului. În continuare, polițiștii dâmbovițeni se află la datorie, siguranța comunității fiind obiectivul principal al forțelor de ordine.
IPJ Dâmbovița