Conducerea Spitalului Județean de Urgență explică, prin două cazuri concrete înregistrate în aceste zile, o situație alarmantă, care pune în pericol, până la urmă, viața celor care ajung la spital cu probleme de sănătate.
Investițiile majore în infrastructura medicală și în personal de specialitate, salarii majorate, nu par a fi suficiente în fața provocărilor cotidiene majore care presupun lupta pentru salvarea de vieți. Deficitul de medici urgentiști, lipsa de empatie a personalului medical, reacția lentă a unora dintre ei, duc la situații limită care nu doar aduc la exasperare pacienții și aparținătorii lor, dar și la pierderi de vieți.
- Doar 2 cazuri de urgență majoră la 100 înregistrate în câteva ore: unul s-a ales cu transfer, la al doilea s-a ajuns la deces!
”În tura a II-a, respectiv intervalul orar 20:00-08:00 din data de 23.06/24.06.2024, în cadrul Unității de Primiri Urgente au fost înregistrate 102 cazuri, dintre acestea doar 2 fiind urgențe majore de Cod Roșu.
La ora 00:32 în cadrul Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean se prezintă un pacient în vârstă de 56 de ani ce acuza durere precordială. Medicul urgentist, Dr. Dumitru, după aplicarea Protocolulul de Diagnostic și Tratament în acest caz, inițiază demersurile în vederea transferului interspitalicesc a pacientului. Menționăm faptul că pacientul a fost diagnosticat cu infarct miocardic Stemi. La ora 02:10 pacientul se transferă către Spitalul Floreasca. În tot acest timp, activitatea medicală a fost acoperită de către cel de-al doilea medic din tura. La ora 03:31, medicul urgentist Dr. Dumitru preia o a doua urgență majoră. În cazul de fată, pacient în vârstă de 68 de ani , se prezintă cu Hds și multiple tare somatice. Pacientul intra în stop cardiorespirator, se aplică manevrele de resuscitare , însă fără succes. La ora 04:40 se declară decesul.
Notăm faptul că, în intervalul 00:32- 03:31, nu au fost înregistrate alte urgențe majore de cod roșu.
Obiectivul conducerii îl reprezintă continua îmbunătățire a actului medical oferit de către unitatea noastră și vă asiguram că zi de zi se fac demersuri în acest sens.
Înregistrăm un deficit în ceea ce privește încadrarea Unității de Primiri Urgente cu medici de medicină de urgență, lucru ce determină o solicitare foarte mare din partea personalului medical și un timp mai îndelungat de așteptare.
În același timp, tragem un semnal de alarma către populație și către colegii angrenați în oferirea serviciilor de medicina primară, în a evita supraîncărcarea unității de Primiri Urgențe cu prezentări ce pot fi gestionate în ambulatoriu, nejustificându-se astfel prezentarea în UPU”, explică purtătorul de cuvânt al SJUT.