Medicii din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște trag un semnal de alarmă asupra numărului tot mai mare al cazurilor de intoxicații accidentale cu ciuperci ce se prezintă în cadrul Unității de Primiri Urgențe.

Recoltarea ciupercilor de pădure sau achiziționarea de la culegători care le comercializează în piețe implică riscuri importante asupra sănătății deoarece pot își pot face apariția exemplare din speciile de otrăvitoare, care generează intoxicații acute la consumatori.

Ciupercile necomestibile se pot confunda ușor cu cele comestibile, de aceea se impune  mare atenție în culegerea lor, deoarece ciupercile necomestibile conțin toxine ce pot fi fatale organismului.

Prin ingerarea ciupercilor otrăvitoare pot să apară tulburări digestive (vărsături, scaune diareice, deshidratare), tulburări cardiovasculare (bradicardie, hipotensiune arterială, colaps cardiovascular), neurologice (stare confuzională, delir, convulsii, comă) în unele cazuri putând surveni decesul.

Toxicitatea ciupercilor otrăvitoare nu poate fi redusă prin fierbere, uscare sau macerare în oțet. De asemenea, îndepărtarea cuticulelor nu diminuează toxicitatea.

Efectele apărute în organism depind de caracteristicile toxinei, de cantitatea ingerată, de momentul recoltării (sunt ciuperci tinere care prezintă toxicitate mai mare decât cele bătrâne), modul de preparare termică, de particularități ale consumatorilor (afecțiuni somatice asociate, teren alergic).

”În cursul zilei de 6-7 octombrie a.c.  s-au prezentat nu mai puțin de 15 cazuri cu intoxicare acută cu ciuperci otrăvitoare, în 8 octombrie s-au înregistrat 5 cazuri, în 9 octombrie 2 cazuri, iar în 11 octombrie 5 cazuri. Incidența prezentărilor din această cauză fiind într-o continuă creștere în ultimele două săptămâni”, precizează medicii urgentiști în cadrul Spitalului Județean de Urgență simptomatologia fiind polimorfă, de la forme ușoare până la unele forme grave la care s-a impus spitalizare.

Se recomandă consumul de ciuperci achiziționate din locurile avizate și evitarea consumului de ciuperci crude.

În cazul în care o persoană prezintă unul sau mai multe simptome (diaree, vărsături, greață, amețeli, tulburări de vedere) se impune prezentarea de urgență la medic.

Simptomele apar în primele 12 ore de la consum, iar starea se poate altera rapid, cu consecințe grave, tulburări digestive severe, cu deshidratare, afectarea ficatului, afectarea rinichilor, tulburări neurologice sau chiar deces, atenționează medicii din cadrul unității de primiri urgențe din Spitalul Județean de Urgență Târgoviște.