„Conferința de astăzi reprezintă o excelentă ocazie de a analiza evoluțiile recente din domeniul economic și financiar, într-o economie mondială aflată în continuă transformare.
Vă mulțumesc, doamnă Decan, conf. univ. dr. Cristina ȘTEFAN, pentru invitație și mulțumesc tuturor pentru participarea la acest eveniment științific, care reunește cercetători prestigioși din universități din țară și din străinătate.
Această întâlnire ne oferă nu doar șansa de a împărtăși idei și rezultatele cercetărilor noastre, ci și de a explora noi direcții de colaborare academică și profesională.
Într-o lume din ce în ce mai interconectată, schimbul de cunoștințe devine un motor esențial al progresului și inovației.
Îmi doresc ca dezbaterile din cadrul acestei conferințe să ne inspire în căutarea soluțiilor sustenabile la provocările economice și financiare cu care ne confruntăm astăzi.
Provocările contemporane sunt complexe și multiple, rezultând dintr-un amestec de factori globali și regionali, precum și din tranziții structurale pe termen lung.
Printre cele mai semnificative provocări amintesc câteva:
* Inflația persistentă. După criza pandemică și invazia Ucrainei, multe economii continuă să se confrunte cu niveluri ridicate de inflație, alimentate de creșterea prețurilor la energie, alimente și materii prime;
* Perturbările din lanțurile de aprovizionare. În ciuda eforturilor de diversificare și relocare a producției mai aproape de piețele de consum, multe industrii continuă să întâmpine dificultăți în aprovizionarea cu materii prime și componente esențiale;
* Tehnologia și automatizarea. Progresele tehnologice rapide, în special în domeniul inteligenței artificiale și al automatizării, transformă modul în care companiile operează și își gestionează resursele umane și creează incertitudini cu privire la impactul social al acestor transformări;
* Schimbările climatice și tranziția energetică. Lupta împotriva schimbărilor climatice rămâne o prioritate mondială, ceea ce duce la un accent tot mai mare pe investițiile în energie verde și pe reglementările menite să reducă emisiile de carbon;
* Instabilitatea geopolitică. Riscurile asociate conflictelor militare, sancțiunilor economice și războaielor comerciale continuă să influențeze investițiile și fluxurile comerciale internaționale;
* Inegalitățile economice și sociale. Disparitățile în creștere între clasele economice creează tensiuni sociale și politice, care pot afecta stabilitatea internă și favorizează populismul și mișcările politice extremiste;
* Digitalizarea și securitatea cibernetică. Pe măsură ce economia globală devine din ce în ce mai digitalizată, provocările legate de securitatea cibernetică devin tot mai importante. Atacurile cibernetice și vulnerabilitățile digitale pun presiune pe guverne și companii să investească în securitatea și protecția infrastructurilor digitale;
* Migrația și forța de muncă. Din cauza unor factori precum crizele climatice, conflictele regionale și disparitățile economice, unele economii dezvoltate se confruntă cu o penurie acută de forță de muncă calificată, agravată de îmbătrânirea populației.
Anul 2024 este marcat de o volatilitate economică și tranziții majore. În acest context, adaptabilitatea, inovația și cooperarea internațională vor fi esențiale pentru a face față acestor provocări și a transforma incertitudinile în oportunități de dezvoltare.
Vă doresc mult succes în desfășurarea lucrărilor conferinței și aștept cu nerăbdare concluziile acestei reuniuni științifice.
Felicitări colegilor din cadrul Facultății de Științe Economice pentru organizarea unei conferințe științifice internaționale de înaltă ținută academică!”
Peste 150 de experți, cadre didactice, doctoranzi și studenți din 11 țări, au participat, astăzi – 24 octombrie 2024, la Conferința internațională „Global Interferences of Knowledge Society” (GIKS), organizată de Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște. Evenimentul a ajuns la cea de-a cincea ediție.
Rectorul Universității „Valahia” din Târgoviște, conf. univ. dr. ing. Ioan-Corneliu Sălișteanu, a subliniat rolul instituției de învățământ superior, acela de centru pentru generarea de idei și soluții privind provocările globale, promovând interacțiunea și schimbul de cunoștințe între participanți din multiple culturi.
Ideea că GIKS 2024 constituie o platformă de discuții destinate generării de soluții inovatoare și sustenabile pentru provocările societății antreprenoriale a fost susținută de Decanul Facultății de Științe Economice, conf. univ. dr. Maria-Cristina Ștefan.
”Cu sesiuni paralele pe teme precum inflația, tehnologia și sustenabilitatea, GIKS 2024 promite să fie un punct de plecare pentru soluții revoluționare și colaborări fructuoase”, se precizează într-un comunicat de presă.