DB24NEWS

Stiri de calitate!

Femeie de 53 de ani tratată de medicii SJUT de botulism, după ce a consumat conserve preparate în propria gospodărie

xr:d:DAFnf06jRHk:3,j:8363579778750340988,t:23070215

Caz de botulism înregistrat în județul Dâmbovița! O  femeie de 53 de ani din satul Ghirdoveni, comuna I.L.Caragiale, a fost internată la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște după consumul de conserve preparate în propria gospodărie.

În data de 13 mai 2025, o femeie în vârstă de 53 de ani dintr-o localitate rurală a fost internată de urgență în cadrul Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Târgoviște, după ce a prezentat simptome severe, specifice unei intoxicații alimentare grave. Potrivit personalului medical, pacienta a acuzat inițial greață, vărsături și dureri abdominale intense, simptome apărute la aproximativ 12 ore după consumul de carne de porc preparată sub forma de conservă în propria gospodărie. În scurt timp, starea femeii s-a agravat (la aproximativ 24 de ore de la debutul primelor simptome), aceasta dezvoltând vedere încețoșată, diplopie (vedere dublă), slăbiciune musculară și dificultăți la înghițire – semne neurologice caracteristice botulismului, o afecțiune rară, dar extrem de periculoasă, cauzată de toxina produsă de bacteria Clostridium botulinum. Suspiciunea de botulism a fost ridicată rapid de medicii infecționiști, pe baza simptomatologiei, cât și a contextului epidemiologic. Pacienta a fost tratată cu ser antibotulinic polivalent”, se arată într-un comunicat al SJUT.

Potrivit anchetei epidemiologice, niciun alt membru al familiei nu a consumat din conservă. Starea pacientei este ușor favorabilă, în ameliorare. Persista tulburările de deglutiție, poate ingera doar lichide, cu dificultate hrana solidă  și se deplasează cu dificultate în contextul diplopiei, mai precizează medicii.

Botulismul alimentar este considerat o urgență medicală majoră, din cauza potențialului său letal. Simptomele pot să apară în cateva ore sau la câteva zile de la ingestie și sunt legate de cantitatea de toxină ingerată. Inițial pot apărea simptome digestive usoare, ignorate de pacienți (vărsături, greată, dureri abdominale), ulterior în evoluție putând să apară și fenomene neurologice – ptoza palpebrală, vedere incețosată, diplopie (vedere dublă), tulburări de deglutiție, secreție salivară deficitară, culminând posibil cu stop cardiorespirator și exitus.

Personalul medical recomandă respectarea strictă a procedurilor de sterilizare termică în prepararea conservelor casnice; evitarea consumului de conserve care prezintă miros sau aspect modificat; păstrarea alimentelor în condiții igienice și la temperaturi corespunzătoare. Prevenția întotdeauna este esențială.