Cum explică directorul DSVSA Dâmbovița ”criza ouălor” în România și care e situația în județ
Piața ouălor traversează o perioadă mai tensionată, în unele supermarketuri din România fiind semnalat faptul că rafturile sunt goale.
40% din producția internă de ouă ajunge în țări ca Germania sau Franța, care au fost mai afectate de gripa aviară, iar unii producători exportă și în Statele Unite.
Directorul DSVSA Dâmbovița, dr. Sandu Tolea, spune că România exportă masiv, dar a subliniat și faptul că marii retaileri impun anumite condiții producătorilor pentru a li se permite accesul produselor la raft.
”Da, exportăm foarte multe ouă și foarte multă carne de oaie și oi vii… Legat de ouă, să-mi fie cu iertare, anumiți retaileri pun tot felul de condiții și vor să le comercializeze prin intermediari”, a declarat Sandu Tolea.
”La nivelul județului Dâmbovița, avem una din cele mai mari unități de producție a ouălor din țară, cu depozite de ambalare, de producere, inclusiv unitate de producere a ouălor lichide și această unitate chiar nu poate să intre în anumite supermarket-uri pentru că li se impun condiții să intre prin diverși intermediari, ceea ce nu mi se pare corect. Nu în toate hipermarket-urile din județ sau din țară este lipsă acută de ouă. Este, din punctul meu de vedere, și o speculație, și îmi asum responsabilitatea a ceea ce spun, aceea că vin sărbătorile și de ce să nu mărim și noi un pic prețul că e lipsă de ouă”, a mai arătat Tolea.
